Dyreliv i din dyne mere hårdfør end du tror

I hvert fald, når det handler om væggelus, der udviser overraskende gode overlevelsesevner i frost.

Tægen Cimex Lectularius eller bare væggelus i blodrus på et menneske. Det lille insekt er bedre til at klare sig i frost, end man hidtil har troet. (© Scanpix)

De lever under tapetet på væggen, i revner og sprækker langs dine paneler og så er de vilde med din seng. Væggelusene.

Hidtil har et af rådene heddet, at bliver man inficeret af de små blodsugende krabater, skal dyne og madras fryses et døgn eller to, men ny amerikansk forskning viser, at der skal mere til.

Den lille 6 mm Cimex Lectularius, ynder ved nattetide at spadsere sig en tur på sit sovende bytte, for at suge af dets blod, er nemlig i stand til at nedsætte sine kropsvæskers frysepunkt markant.

Det er der sådan set ikke noget nyt i, men til gengæld kommer det bag på et amerikansk insektforskerhold HVOR dygtige overlevere de små kravl er i minusgrader.

Det skriver de i en artikel i det videnskabelige tidsskrift Journal of Economic Entomology med titlen Cold Tolerance of Bed Bugs and Practical Recommendations for Control.

Væggelus skal fryses dobbelt så længe som hidtil anbefalet

Forskerholdet undersøgte væggelusenes modstandsdygtighed overfor frost og kunne til egen overraskelse konstatere, at de små kravl var i stand til at overleve op til 80 timer i 16 graders frost, uanset hvilket stadie i livet de befandt sig i.

Skal man have has på dem på kun 48 timer kræver det, at de udsættes for mere end 20 graders frost.

Forskerne opdagede endvidere, at væggelusenes æg kunne klare sig over kortere tid i temperaturer på helt ned til 35 frostgrader.

Så i stedet for at nøjes med hvad der har været den hidtidige tommelfingerregel - et døgn eller to døgn på køl - opfordres forskerne nu til at holde sine inficerede emner i kummefryseren i op til 4 døgn.

Efter at have været ude af danske soveværelser i årtier, er den lille tæges tilstedeværelse i markant stigning pga vores øgede rejseaktivitet og medbringes især fra storbyer som Moskva, New York og London.

Facebook
Twitter