Dyrk holdspil og undgå (måske) hormonbehandling

Ny dansk forskning viser, at intervalbaseret boldspil kan kompensere for tab af østrogen.

Kvinderne fra projektet træner stadig to gange om ugen i hallen ved Center for Holdspil og Sundhed på Nørre Alle i København. (Foto: © Mikal Schlosser, Institut for Holdspil og Sundhed)

Hvis du er kvinde, og er kommet i overgangsalderen eller nærmer dig, så overvej at begynde at dyrke holdspil.

Et forskningsprojekt fra Københavns Universitet viser, at holdspil med mange små spurter, retningsskift og høj puls kan udligne tabet af hormonet østrogen, når kvinder kommer i overgangsalderen.

Og på den måde kan nogle kvinder måske undgå at få hormonbehandling.

Fald i østrogen øger faren for hjertekar-problemer

Når niveauet af østrogen falder, øger det risikoen for hjerte-karsygdomme.

Forskningsprojekt er udført på Center for Holdspil og Sundhed ved Københavns Universitet.

Det viser, at forbedret kondition ved holdspil er med til at sænke blodtrykket og derved beskytte mod netop hjerte-karsygdomme.

12 uger med floorball

Forskerne har undersøgt effekten af et 12-ugers forløb med floorball - indendørs hockey med to ugentlige træningsdage.

Resultatet var, at kvindernes kondition blev forbedret, og deres blodtryk faldt til et niveau, så de havde 40 procent lavere risiko for at få en blodprop.

Og forskerne så også et fald i den tidlige markør for åreforkalkning på 20 procent.

Godt alternativ til hormonbehandling

- Resultaterne viser, at holdspilstræning med interval-elementer er et fantastisk godt alternativ til hormonbehandling med østrogen, fordi man slipper for en lang række uhensigtsmæssige bivirkninger, fortæller post.doc. Michael Nyberg i en pressemeddelelse.

Floorball er et spil med mange små spurter, retningsskift og høj puls. Og undervejs glemte kvinderne, at det var hårdt, fordi det også var sjovt.

Kvinderne spiller stadig

- Det faktum, at deltagerne syntes det var sjovt og nød samværet med de andre kvinder gjorde også, at de insisterede på at fortsætte med at spille, efter studiet var overstået, forklarer professor og centerleder Jens Bangsbo.

- Hvilket sætter fingeren på et centralt spørgsmål: Hvordan kan man motivere og ikke mindst fastholde folk i en sund motionsaktivitet? 'Holdspil' er et svar på det spørgsmål, siger han.

Kvinderne træner stadig to gange om ugen, og det har fået forskerne til at udvide forsøget til et år, så de kan måle på effekten af længere tids træning.

Resultaterne fra den nye undersøgelse er offentliggjort i tidsskriftet 'American Journal of Physiology'.