Edderkop skifter farve efter behag

Kvadratedderkoppen bærer i øjeblikket rundt på næste generation og er lidt af en kamæleon.

Kvadratedderkoppen kan kendes ved de fire markante prikker på ryggen, der nærmest udgør et kvadrat. Til gengæld tilpasser den sin farve, alt efter hvilken baggrund den sidder på. Et farveskifte der dog kan tage helt op til 3 døgn for den, at gennemføre. (Foto: Henrik Larsson © Scanpix)

De fleste har nok oplevet at vade ind i et stort edderkoppespind, som i øjeblikket er overalt. De karakteristiske hjulformede spind laves af edderkoppegruppen hjulspinderne, hvor korsedderkoppen er langt den mest almindelige.

Med sit karakteristiske kors på ryggen, sidder den midt i sit hjul og venter på sit næste bytte.

Men dens mere ukendte fætter, kvadratedderkoppen, gør det en lille smule anderledes. Det fortæller naturvejleder Stephan Springborg fra Naturstyrelsen til P1 Morgen.

- Modsat korsedderkoppen, sidder kvadratedderkopperne ikke i nettet, men skjult i en "retræte", forklarer han. Typisk i toppen af en plante, som nettet sidder fast i. Der sidder den så og venter og farer frem, når der går et bytte i fælden. Og dens mulige byttedyr opdager den sjældent, før det er for sent.

Kvadratedderkoppen er fænomenal til at gemme sig

Noget ganske unikt ved kvadratedderkopperne er nemlig, at de er i stand til at skifte farve, alt efter hvordan deres nære omgivelser ser ud, fortæller Stephan Springborg. - Sidder den i toppen af en gyldenris, bliver den gul, siger han. - Og den kan både blive rød, blå, grøn og alle mulige andre farver.

Følger man signaltråden fra spindets midte, er den nem at finde og pille ud, fortæller naturvejlederen:

- De er sløve og langsomme, så man kan sagtens holde dem i hånden og kigge på dem, opfordrer han.

Hunnen lægger sine æg og dør

Måske en særlig god ide lige nu, fordi edderkopperne her i september er drægtige og bærer på masser af æg.

Og det er særligt vigtigt for kvadratedderkoppen at videreføre generationen, da den kun lever et enkelt år, mens korsedderkoppen lever 2.

Så når hunnen har gemt sine æg - fx under barken på et træ - lægger hun sig kort og godt ned og dør.

Facebook
Twitter