Egern er gode til at knække nødden i jagten på mad

Når et egern har fundet ud af, hvordan den skal løse et problem, kan den huske teknikken i månedsvis.

Grå egern er gode til at huske, hvordan de får nødder fri af en fælde. Og de kan bruge teknikken i andre situationer.

Fem nødder i en gennemsigtig plastikkasse. 10 håndtag, der skal skubbes eller trækkes. Kan et egern finde ud af at få nødderne ud?

Det har forskere ved University of Exeter i England undersøgt.

Det viser sig, at de grå egern ikke bare kunne løse opgaven hurtigere, når de havde knækket nødden første gang. De kunne også huske, hvordan de havde gjort, da de 22 måneder senere blev præsenteret for den samme udfordring.

Dyrene var desuden i stand til at regne ud, hvordan de kunne bruge den samme teknik på en kasse, der så anderledes ud. Selvom de først var tøvende overfor den nye kasse, gik det hurtigt med at få nødderne fri, da de først tog fat på opgaven.

Overlever i byerne

Lederen af undersøgelsen, Pizza Ka Yee Chow, mener, at egerns evne til at huske, hvordan de løser et problem, kan være forklaringen på, at de grå egern er meget gode til at overleve i byer.

- De er fx dygtige til at få mad fra fuglefoderautomater, selvom folk forsøger sig med forskellige typer af automater for at holde dem væk, siger Pizza Ka Yee Chow, University of Exeters center for forskning i dyreadfærd.

Anden hukommelse

Det er ikke så overraskende, at egern har en god hukommelse. De er jo vant til at skulle finde de tusindvis af nødder, de hvert år har samlet og gemt i deres forråd.

Men denne undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Animal Cognition, viser en anden form for hukommelse.

Nemlig at egern kan genkalde sig teknikker, de ikke har brugt i lang tid. Og denne periode er længere end de få måneders hukommelse, der er nødvendige, når de skal huske, hvor de har deres forråd.

De grå egern, som indgår i undersøgelsen, har i stor udstrækning fortrængt det røde egern i Storbritannien og Irland. Forskerne ved ikke, om der kan være forskel på arternes evne til problemløsning.

Det grå egern er uønsket i Danmark, netop fordi det kan udkonkurrere det røde egern.

Leonardo knækker nødden

I den første video nedenfor forsøger egernet Leonardo for første gang at gennemskue, hvordan han får nødden ud af kassen. I den anden video har han lært det.

Da forskerne ved University of Exeter 22 måneder senere igen præsenterede egernet for opgaven, var det i stand til at huske, hvad det skulle gøre. Og det forstod også at bruge teknikken på en kasse, der ikke så ud på samme måde.

Leonard's First Attempt

Leonard's Last Attempt

Videoerne er optaget af Pizza Ka Yee Chow and Dr Lisa Leaver, University of Exeter.