Naturvidenskab

Eksperternes 5 sex-råd til far

Nybagte fædre er mindre tilfredse med sexlivet end nybagte mødre. Men man kan selv gøre meget for at holde liv under dynerne.

Når man bliver forældre for første gang, er omvæltningen enorm. Det kan de fleste, der har prøvet det, nok skrive under på.

Omvæltningen har også betydning for sexlivet.

Ifølge en ny amerikansk undersøgelse var knap en tredjedel af kvinderne og halvdelen af de adspurgte mænd ikke tilfredse med deres sexliv et år efter fødslen af det første barn.

Man har også fundet en lignende tendens i tidligere danske undersøgelser, dog med varierende og ofte lavere tal. Der er flere mænd end kvinder, der oplever, at sexlivet ikke er godt nok:

- Det kan skyldes, at mænds nærmeste fortrolige ofte er deres partner. Det er også deres nærmeste kilde til intimitet, som mænd ofte naturligt knytter til samleje. Har man derfor ikke sex så ofte, kan det få en stor betydning for mandens tilfredshed med sexlivet og parforholdet, fortæller Charlotte Overgaard, der er lektor og en del af Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet.

Men forskeren beroliger med, at der er meget, man selv kan gøre for at øge sin egen og sin partners tilfredshed i sengen.

1: Accepter livsændringen

Mors krop skal deles, og det er man nødt til at acceptere som nybagt far. (Foto: THOMAS SJØRUP © Scanpix)

At få et barn er en af de helt store livsændringer. I de første måneder kan man være enormt stresset og træt. Og så er det altså helt naturligt, at lysten til sex falder:

- Seksualiteten efter fødslen er for de fleste præget af en stille periode med mindre sex. Men det drejer sig for de fleste om en livsfase på nogle måneder, fortæller Charlotte Overgaard.

Derfor er første skridt ikke at gå i panik, men i stedet acceptere, at det er lidt anderledes i en periode.

Lise Nissen-Lauritzen er psykolog ved Sexologisk Klinik på Aalborg Universitetshospital. Hun anbefaler, at man ikke sammenligner med det sexliv, man havde før fødslen:

- Man kan i stedet bruge energien på at få et sexliv, man er tilfreds med, også selv om at det er anderledes, forklarer hun.

2: Søg intimitet i stedet for sex

Det handler om at bevare intimiteten, så skal resten nok komme, forsikrer Charlotte Overgaard. (Foto: Colourbox.com © ColourBox.com)

- Helt generelt har mange mænd hurtigere og mere lyst til sex end deres partner. Men måske deres behov faktisk i mindst lige så høj grad er for intimitet, fortæller Charlotte Overgaard.

Hun råder derfor de nye forældre til at holde fast i intimiteten i stedet for at lægge al fokus på samleje:

- Det kan være de små ting, bare det at stryge kæresten over ryggen, når man går forbi, eller se hende i øjnene, når man taler sammen, siger Charlotte Overgaard.

3: Tag del i forældreskabet

Jo mere man deler forælderskabet, jo større forståelse er der for den anden partners behov. (© COLOURBOX)

Når barnet er lille, er det oftest moderen, der tager det helt store slæb. Det kan der være helt naturlige grunde til, fx. at hun har barsel og kan amme.

Men der kan være noget klogt i at komme til baby-fadet for far:

- Mænd, der tager barsel, får mere sex - sådan var konklusionen i hvert fald i en amerikansk undersøgelse, fortæller Charlotte Overgaard.

Det skyldes blandt andet, at mange kvinder faktisk finder det enormt attraktivt at se deres partner som 'den gode far'. Men det skyldes også, at man så har større forståelse for hinandens prioriteringer:

- De fædre, der er meget engagerede, får adfærd, der minder om mange mødres: Deres primære opmærksomhed bliver på barnet og fx prioriterer de oftere søvn over sex, fordi de også er oppe meget af natten, fortæller Charlotte Overgaard.

4: Snak om frustrationen

Det kan være svært at få tid til. Men at lufte frustrationerne er ofte vejen frem. (Foto: Peter Clausen © Scanpix)

Det er måske et helt oplagt råd - men de par, som i forvejen var gode til at tale om problemerne, inden de blev forældre, får generelt også et bedre forhold efter livsændringen.

Og et godt parforhold med nærhed er guld værd for sexlivet, siger Charlotte Overgaard:

- Tilfredshed med sexlivet er meget knyttet til tilfredshedens med parforholdet i det hele taget.

5: Brug den hjælp, der findes

Selv om at lægen, jordemoderen eller sundhedsplejersken ikke selv tager emnet op, er de uddannet til at give råd og vejledning. (© colourbox.com)

Igennem en graviditet og en fødsel møder man rigtig meget sundhedspersonale: Bl.a. jordemødre, læger og sundhedsplejersker.

Men det er ikke altid helt let for manden at få fx sin seksuelle frustration italesat i de kredse:

- Sundhedsvæsenet er desværre stadig dårligt indrettet til at tage sig af mænds problemer i forbindelse med familieforøgelse, fortæller Charlotte Overgaard.

Lise Nissen-Lauritzen giver hende ret:

- Det kan være endnu sværere for mænd at vide, hvor man kan hente støtte, råd og vejledning.

Men begge eksperter peger på, at man alligevel skal forsøge, og har ret til henvisning til fx Sexologiske Centre, hvis problemerne stikker dybere eller bliver så alvorlige, at man ikke selv kan løse dem.

De fleste kommer godt ud på den anden side

Nogle par får alvorlige problemer i deres sexliv og parforhold efter at være blevet forældre, fortæller Charlotte Overgaard.

Det ses også i statistikkerne, hvor småbørnsforældre er langt mere udsatte for skilsmisse end nogen anden gruppe.

- Men de fleste par, som ikke havde store problemer, inden at de blev forældre, kommer godt ud af det og får et godt sexliv igen på den anden side af barselsperioden, understreger Charlotte Overgaard, der derfor gerne vil punktere myten om, at man ikke kan have et velfungerende sexliv, samtidig med man er forældre.

Hør mere om hvordan en familieforøgelse påvirker sexlivet i Tændt på P1, som d. 10.10 handler om netop det. Du kan finde programmet her.

Facebook
Twitter