Eksperternes fem sex-råd til den nybagte mor

Mor, baby, barsel - og sex? Nye forældre har mere lyst til sofa og chokolade end sex i soveværelset.

Nogle par har sex kort efter fødslen. For andre går der lang tid. Men det er helt naturligt, at nye forældre ikke har tid eller overskud til at have et sexliv. Og for moren er der også fysiske årsager til, at lysten måske daler. (© Jakob Knudsen)

Lortebleer, fyldt vasketøjskurv, brugte sutteflasker og gylp på tøjet. Ingen søvn. En baby, der skriger.

Der er mange grunde til, at nybagte forældre ikke bruger tid og energi på at have sex. Det er helt normalt, at de fleste par får knas i sexlivet, når der kommer et barn.

- Der er jo ikke nogen tvivl om, at seksualiteten forandrer sig under graviditeten, og når man bliver forælder, siger Charlotte Overgaard, der er lektor på Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet.

Genstarter sexliv

Hvis man ser på forskellige undersøgelser, så er det cirka to ud af tre par, som igen begynder at have samleje inden for tre måneder efter fødslen. Og af dem, der ikke har samleje, så har de fleste forældre sex på andre måder.

Og kigger man et halvt år frem i tiden, så er cirka 95 procent af parene igen begyndt at have samleje.

Så for langt de fleste er det blot i en periode, at sexlivet bliver sat på pause. Men ikke altid.

- Nogle gange kan de naturlige forandringer, der kommer i sexlivet, når man bliver forælder, vokse sig til at være blivende problemer, siger Charlotte Overgaard.

Derfor gælder det om, at de nye forældre skal være opmærksomme på forandringerne og de forhold, som ændrer deres sexliv.

Morkroppen og sex

For kvinden er der nogle naturlige årsager til, at sexlysten daler. I begyndelsen kan det især skyldes de fysiske forandringer efter fødslen.

Eksempelvis er det normalt, at mange kvinder får bristninger i mellemkødet efter en fødsel. Og derfor er smerter noget af det, som kan hæmme sexlysten.

Morens hormonniveau ændrer sig også, hvis hun ammer. Det gør, at hun har sværere ved at blive våd.

Manglen på lyst hænger også tæt sammen med parrets psykiske og følelsesmæssige tilstand, og hvordan parret har vænnet sig til deres nye rolle som far og mor.

Det handler om kommunikation, og hvordan de taler sammen om det, at være forældre. Og generelt også om, hvordan de taler om deres seksualitet og samvær.

'Touched out'

For mødrene er der også noget, som man på engelsk kalder for ’touched out’. Det handler om, at når barnet har gjort krav på morens krop, så har hun ikke lyst til, at farens hænder også kommer og går i gang.

- Der er ikke rigtigt noget dansk ord for 'touched out', men jeg plejer at sige, at man ’får spat’. Det er en følelse af, at ens krop er blevet invaderet, og at man føler sig omklamret, så man ikke har lyst til mere fysisk kontakt, siger læge og ph. D. Sarah Wåhlin-Jacobsen, der er tilknyttet Sexologisk Klinik på Rigshospitalet.

Derfor er et godt råd, at moren giver sig selv noget tid, og giver barnet fra sig i en kortere periode. Så kan hun for eksempel låse sig inde på badeværelset og tage et langt bad og smøre sig ind i creme og forkæle sig selv, booke en tid til yoga i fitnesscentret eller laver en øvelse i mindfulness, siger Sarah Wåhlin-Jacobsen.

Negative og positive spiraler

Charlotte Overgaard fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi siger, at parrene også skal passe på med ikke at komme ind i det, som hun kalder for en negativ spiral.

- De fleste mødre og fædre er enormt trætte de første måneder. Så man kommer måske lettere til at bide af hinanden og har mindre overskud, så man får ikke talt sammen og prioriterer det at sove mere end noget andet, siger Charlotte Overgaard.

Og når man er så træt, siger Charlotte Overgaard, afviser man måske også de små signaler, som kunne have ført til seksuelt samvær.

Derfor handler det om at opbygge nogle gode spiraler.

- Hvis man taler godt sammen, kan man få vendt tingene om og taget hul på de forventninger, man har om, hvem der skal gøre hvad. Det er vigtigt lige at holde øjenkontakt med den anden, og sætte sig tæt sammen, og alle de små ting gør, at man kommer ind i en positiv gænge, så man kan genoptage sit sexliv siger Charlotte Overgaard.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk