Engelsk avis: Hovedstød gav mindst 300 fodboldhelte Alzheimers

Samtidig kan flere tusinde spillere have fået hjerneskade af hovedstød. Det britiske fodboldforbund FA vil have FIFA til at undersøge problemet.

Når boldene er mere aerodynamiske, og spillerne er større og sparker bolden hårdere, øges hastigheden. Så er virkningen af den moderne bold den samme eller endnu kraftigere end de gamle, tunge læderbolde, siger Birmingham-professor.

Det kan se vildt flot ud, når fodbolden heades i nettet med et målrettet hovedstød. Men hovedstød kan måske med tiden give spillerne hjerneskader.

Den engelske tabloidavis Mirror fortæller, at mindst 300 britiske fodboldhelte har fået demenssygdommen Alzheimers på grund af hovedstød. Det gælder blandt andre VM-heltene Martin Peters, Nobby Stiles og Ray Wilson, der var med til at vinde VM i 1966.

Oplysningerne stammer fra den velgørende organisation The Jeff Astle Foundation, der støtter forskning og uddannelse om hjerneskader inden for sport.

Ifølge organisationen kan flere tusinde andre spillere være ramt af hjerneskader som følge af hovedstød.

Moderne bolde er lige så farlige

Tidligere har man ment, at de gamle læderbolde øgede risikoen for hovedskader, fordi de blev meget tunge, når de var våde.

Men ifølge Dr. Michael Grey, ekspert i neurovidenskab på Birmingham University, er de moderne, lette fodbolde ligeså farlige:

- Hvis boldene er mere aerodynamiske, og spillerne er større og sparker bolden hårdere, øges hastigheden, så virkningen af den moderne bold bliver den samme eller endnu kraftigere.

FA: FIFA må forskere mere i sammenhængen

Det engelske fodboldforbund - The FA – beder nu det internationale fodboldforbund FIFA om at opprioritere forskningen inden for sammenhængen mellem fodbold og øget risiko for demens.

Forskning har påvist, at gentagne hjernerystelser kan give hjerneskader. Og FIFA og det europæiske fodboldforbund, UEFA, har i forvejen skærpet reglerne. Når en spiller bliver ramt hårdt i hovedet, kan kampe blive stoppet i tre minutter, så læger kan undersøge, om spilleren har fået hjernerystelse.

Inden for almindelig fodbold har man også talt om muligheden for at forbyde hovedstød. Dansk Boldspil-Union, DBU, fraråder hovedstød for børn under 11 år, fordi børn og unges hjerne er ekstra udsat ved slag.

I den kommende tid vil patientforeningen Hjernerystelsesforeningen og flere idrætsforbund i øvrigt oprette støttegrupper for netop sportsfolk ramt af hjernerystelse.

Facebook
Twitter