Enhedslistens Maria Gjerding: Landmænd skal også være naturforvaltere

Fremtidens landbrug spiller ifølge Enhedslisten en helt central rolle i løsningen af naturens trængsler.

Maria Gjerding fra Enhedslisten henter meget inspiration i det biodynamiske landbrug Thorshøjgaard til udviklingen af partiets landbrugspolitik. (Foto: Dorte Dalgaard)

​- Den store, grønne omstilling starter med landbruget, siger Maria Reumert Gjerding i Natursyn på P1.

Hun er Enhedslistens spidskandidat i Nordsjælland og står til at overtage partiets ordførerskaber på det grønne område efter Per Clausen og det kommende folketingsvalg.

- Vi skal turde tale om landbruget og forstå, hvordan landbruget har spillet en væsentlig rolle i forhold til ødelæggelsen af naturen og den kolossale tilbagegang, vi har oplevet de seneste år - men også hvordan landbruget spiller en væsentlig rolle i de løsninger, vi skal tage i anvendelse, forklarer hun.

Et særligt landbrug inspirerer

Maria Gjerding bruger det biodynamiske landbrug Thorshøjgaard i Dronningmølle i Nordsjælland som inspiration til at udvikle Enhedslistens landbrugspolitik.

Thorshøjgaard kalder man sig for fremtidens landbrug. Her værner man om naturen. Der bruges ikke sprøjtegifte. Gødningen er naturlig og biodiversiteten høj.

https://vimeo.com/98323801

Kvæget er af den oprindelige røde danske malkerace. Og bøfferne fra gårdens dyr er fine nok til gæsterne på verdens bedste restaurant, noma.

- Hele landbruget skal da heller ikke være som Niels’ i morgen (red. Thorshøjgaard). Vi skal også have de højeffektive økologer, der dyrker store marker, siger Maria Gjerding og understreger.

- Men landbruget skal gå på to ben. Der skal være et økologisk spor og et biodiversitetsspor.

Landmændene skal sættes fri

Enhedslisten mener heller ikke vi skal dæmonisere landmændene, som Maria Gjerding siger i årevis har dygtiggjort sig inden for den disciplin, som samfundet har bedt om.

- I stedet har vi brug for at række hånden ud til dem og få dem hjulpet ud af den gældsfælde, som mange sidder i, siger hun og fortsætter.

- Vi skal også sætte landmændene fri i forhold til at producere indenfor nogle rammer, men med frihed til at finde ud af, hvordan de vil gøre det.

Et integreret naturhensyn

Enhedslistens landbrugspolitik er ifølge spidskandidaten et eksempel på, hvordan partiets naturpolitik er integreret på tværs af politikområder frem for at eksistere som et særskilt politikområde.

- Det er en bred ting, vi hele tiden bærer med os og bærer ind i mange andre politiske forslag, siger hun.

Naturpolitik på P1

Udsendelsen med Maria Gjerding er den tredje i en række af reportageudsendelser med politikere om deres holdning til naturen i programmet Natursyn på P1.

Udsendelserne sendes løbende, som de produceres de følgende par måneder og vil efterfølgende kunne lyttes til via Natursyns programside.