Er det sundt at spise sin moderkage?

Både kendisser og almindelige kvinder har gjort det. Men ny forskning viser, at der ingen gavnlige effekter er ved at spise sin egen moderkage.

Moderkagen er fyldt med næring - til barnet. (Foto: Hin255 Maitree © Colourbox (Arkivfoto))

Katte spiser den. Hunde spiser den. Og de seneste år er det også blevet populært blandt mennesker at spise den, fordi det angiveligt skulle have positiv effekt på helbredet.

Vi taler om moderkagen. Organet, der sørger for, at dit barn får ilt og næring under graviditeten, og som nogle nybagte mødre spiser, fordi den er fyldt med vitaminer og hormoner, som efter signende skulle give energi efter fødslen.

Men ny forskning viser, at det ikke kan betale sig at spise moderkagen, efter man har født. Det gavner nemlig hverken energi eller hormonniveauet i kroppen.

Drik, pulveriser eller steg moderkagen

Flere kendisser, som reality-stjernen Kim Kardashian og Mad Men-skuespilleren January Jones, har tidligere gjort sig bemærkede ved at fortælle offentligt, at de har spist deres egen moderkage for at få energi efter fødslen. Det har skabt vid debat, og medierne gjort medierne opmærksomme på moderkageindtagelsen.

I Danmark har almindelige mødre også med jævne mellemrum fortalt om deres erfaringer med at indtage moderkage.

I flere danske medier finder man ligefrem gode råd til, hvordan man kan 'tilberede' moderkagen. På ALT for damernes hjemmeside alt.dk kan man blandt andet læse om pulveriseret moderkage og moderkage-smoothie, som den selvstændige jordemoder Krista Bella Hulten selv drikker.

Der findes også råd fra læger til at undgå bakterierne i moderkagen, som kan gøre dig syg. Læge Jerk Langer anbefaler i en ældre artikel på dr.dk, at man steger moderkagen, som man ville stege en bøf. Han anbefaler dog ikke kvinder at spise deres egen moderkage.

Smittede nyfødt med streptokokker

Andre steder advares der dog direkte mod at indtage moderkage.

I en artikel fra Washington Post fraråder de amerikanske sundhedsmyndigheder kvinder at spise deres moderkage, fordi en nybagt mor har smittet sin nyfødte med steptokok-bakterier ved at indtage sin egen moderkage i pilleform.

Og hvis man læser to nye forskningsstudier publiceret i det Australske tidsskrift Woman and Birth, er der ingen grund til at udsætte sig for den fare. Det viser sig nemlig helt overflødigt at spise sin egen moderkage.

Forskningen viser, at der ikke kan påvises en stigning i energi- og det hormonelle niveau hos nybagte mødre, der spiser moderkagen, efter de har født.

Moderkage eller placebo

I spidsen af forskningen står sundhedsantropolog Sharon Young.

Hun ville at finde ud af, hvorvidt det gav nybagte mødre et energiboost at spise deres moderkage. I naturen spiser næsten alle pattedyr nemlig moderkager, så hvorfor skulle mennesker ikke også gøre det?

Sharon Young og hendes team spurgte 27 sunde, gravide kvinder, om de ville medvirke ved at spise moderkagepiller, efter de havde født.

Nogle kvinder fik piller lavet af deres egen pulveriserede moderkage. Andre kvinder fik piller, som var placebo. Kvinderne vidste ikke, hvilke piller de modtog.

Kvinderne havde allerede inden forsøgets begyndelse besluttet at spise deres moderkage.

De mødtes med forskerne fire gange mellem deres 36. gravidetsuge og tre uger efter fødslen. Til møderne skulle kvinderne give en spytprøve, der blev brugt til at analysere deres hormonniveau.

Efter forsøget var resultatet klart: Moderkagepillerne havde ingen effekt på kvindernes hormon - eller energiniveau.

Der skal dog mere forskning til, før en konklusion er helt klar, understreger Sharon Young. Hun vil nu lave en større undersøgelse, der inkluderer gravide kvinder, som hverken modtager moderkage- eller placebopiller.

Facebook
Twitter