Er du klar til 509.576 fødselsdage i marts?

GRAFIK: Hurra - den store fødselsdagsmåned er i gang. Men selv om flest mennesker i Danmark har fødselsdag om foråret, gør sommermånederne klar til at overtage festen.

(Foto: Grafik - Mie Hvidkjær © DR Nyheder)

Hvis du synes, at du og børnene hele tiden skal til fødselsdag i marts, er det ikke så underligt. Marts er den måned, hvor flest nulevende mennesker i Danmark har fødselsdag.

Tal opgjort 1. januar 2016 fra Statistikbanken under Danmarks Statistik viser, at 509.576 af Danmarks godt 5,7 millioner mennesker har fødselsdag i marts. Maj ligger på andenpladsen godt 8000 efter, og april på 3. pladsen næsten 13.000 fødselsdage efter.

Så du kan godt gøre klar til endnu et forår med gaveindkøb og fødselsdagssange.

Fremover hejser vi flest flag om sommeren

Traditionelt er der blevet født flest børn i forårsmånederne. Men forårsfesten varer ikke ved, for fødselstallene viser, at der nu bliver født klart flere børn i sommermånederne.

I 2015 toppede august med 5400 børn, dernæst september med 5268 børn, mens juli traskede ind på 3. pladsen med 5221 nye, danske verdensborgere.

Til sammenligning blev der kun født 4679 børn i marts, hvilket svarer til, at den store fødselsdagsmåned ville havne på en 8. plads, hvis man kun kiggede på ét år.

De ændrede fødselsterminer er endnu ikke slået igennem på statistikken over største fødselsdagsmåned, fordi marts ligger et stykke over juli. Og lige hvornår det sker, er svært at fremskrive, fordi det afhænger af fødselstal og dødsfald.

Pludselig contra planlagte graviditeter

Eksperter, som DR Viden har talt med, har også svært ved at forklare skiftet mellem favoritmånederne for børnefødsler.

De listige gæt er, at man før i tiden med begrænset adgang til prævention havde svært ved at planlægge graviditeten, og sommervejr og ferie - eller høstfester på landet - satte følelserne i gang. Og man havde ferie og god tid. Desuden fik unge kvinder før i tiden at vide, at det var godt at få børn om foråret, så børnene kunne sove uden for i barnevognen i forårsluften og siden sommerluften.

I dag ser børnefamilierne måske derimod noget smart i, at man kan holde længere sommerferie sammen, når barnet bliver født om sommeren. Samtidig er de fleste yngre kvinder dækket af prævention, så det - i hvert fald på papiret - kan være lettere at planlægge ønskegraviditeten.

- Jeg tror dog, at de fleste fødsler er lige så 'uforudsigelige', som de altid har været, men at vi måske kigger vores sommerflirt lidt dybere i øjnene, når det bliver koldere udenfor og tager 'næste skridt' i parforholdet. Her lykkes det måske hurtigere for nogle, end de havde regnet med, siger Anne Dencker Bædkel, fremtidsforsker på Instituttet for Fremtidsforskning og ekspert i arbejdsliv, work-life balance og generationsperspektiver.

Sommerfødselsdag med få gæster?

Men hvor sommerfødsler kan være smart familiemæssigt, har sommerbørnene sikkert lidt svært ved at samle klassekammeraterne til fest midt i ferien, og den nye fødselshøjtid skaber også problemer på fødegangene.

- Juli, august og september er der, hvor vi har vores højeste fødetal. Det er ikke så sjovt, fordi det er der, hvor personalet skal have deres ferie, siger Marianne Skovby Rasmusson, der er chefjordemoder på Hvidovre Hospital, der rummer landets største fødeafdeling.

Nu vi har skudt festen i gang i marts, så er der i øvrigt flest martsbørn, der fylder år den 21. marts – 17.221. Dagen i dag – den 1. marts – spurter ind på andenpladsen bare 14 fødselarer efter med 17.207.

Tillykke fra DR Videnskab!

Der skal laves mange lagkager i marts. (Foto: Hanne Kokkegård - DR Videnskab © Hanne Kokkegård - DR Videnskab)

Du kender sandsynligvis nogle, som har fødselsdag i marts - det er nemlig den måned, hvor flest nulevende danskere har f...

Opslået af DR Nyheder på 1. marts 2016