ExoMars sender sit første billede hjem

VIDENSKABSBILLEDE Den russisk-euroæiske sonde er godt på vej mod Mars, hvor dens landingsmodul forhåbentlig lander til oktober.

Det første billede fra ExoMars-missionen er et tilfældigt udsnit af stjernehimlen, der skal teste CaSSIS-instrumentet. Billedet er en sammenkøring af et positivt og negativt billede af de samme stjerne, drejet 0,2 grader.

Marsmissionen ExoMars, der er et samarbejde mellem det europæiske rumagentur ESA og russiske Roscosmos, har det fortrinligt her en måned efter opsendelsen.

I dag ankom det første testbillede af stjernehimlen fra den todelte sonde, der ankommer til Mars i midten af oktober i år.

Billedet er taget af et tilfældigt udsnit af stjernehimlen, som en test af instrumentet CaSSIS.

I ugerne efter opsendelsen den 14 marts har teknikerne holdt nøje øje med de to moduler: Trace Gas Orbiter (TGO) og landingsmodulet, der kaldes Schiaparelli efter et krater på netop Mars.

TGO'ens kontrol-, navigations- og kommunikationssystemer er initialiserede og fungerer godt. Modulets 2,2 meter i diameter store parabolantenne sender allerede data til Jorden med en båndbredde på 2 Mbit/s.

Når Trace Gas Orbiter når frem til Mars skal modulet undersøge sammensætningen af Mars atmosfære og blandt andet lede efter sjældne gasarter med sine avancerede sensorer.

Mest interessant er metangas, der kan pege på biologisk aktivitet på planeten.

Det andet modul, Schiaparelli, er en demonstrator, der skal vise, at ESA og Roscosmos har den nødvendige teknologi til at lande på Mars, som forberedelse på en rover, der forventes opsendt i 2018.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk