Fænomenal fladfisk fanget

Denne sommer blev der sat ny rekord udi disciplinen helleflynderfangst.

Verdens hidtil største helleflynder fanget på krog af den tyske lystfisker Marco Liebenow i den nordnorske Køllefjord. (Foto: Tor Petter Krogh © All rights reserved: Vögler´s Angelreisen GmbH)

I begyndelsen af juli, slæbte den tyske lystfisker Marco Liebenow en ca. 40 år gammel helleflynder i land, som han havde fået på krogen i Køllefjord, langt langt oppe i den nordnorske Finnmark.

Det var et bæst på 2,63 meter med en kampvægt på hele 233,5 kilo. Fanget på en fiskestang, vel at mærke. Og det er ny rekord.

Helleflyndere ligner forvoksede skrubber og det er helt almindeligt, at de kan blive så store, fortæller fiskebiologi i Dansk Sportsfiskerforbund Kaare Ebert til P1 Morgen.

Ufarlig men grådig

Får de lov at blive gamle nok, vokser de sig op i mere end 3 meters længde og opnår en kampvægt på mere end 300 kilo. Man ved at helleflyndere kan blive op til 60 år gamle og at de er omkring 1½ meter lange i 10-12 års alderen.

Med til størrelsen hører også en god appetit og Kaare Ebert kalder helleflynderen for en grådig fisk:

- De sluger torsk rå i 10 kilos størrelsen, siger han og fortæller at der er eksempler på at helleflyndere både har slugt blæksprutter og havfugle.

Heldigvis er de ikke interesserede i badegæster, forsikrer han. Helleflynderen lever på meget dybt vand og kommer kun ind i kystnære områder i forårsmånederne, for at gyde.

Lever også i danske farvande

Den holder til i Atlanterhavet nede fra Biscayen udfor Spanien og Frankrig og helt op til Nordnorge, fortæller Kaare Ebert. Og lever faktisk også i danske farvande, hvor ingen fiskere dog endnu har fået hevet en rigtig stor kleppert op. Den danske rekord er på beskedne 18,5 kilo, fortæller han.

Skulle man være heldig at få en stor helleflynder på krogen, er der gode penge i det. En sag som den heldige tysker halede op af den nordnorske fjord, ville på en fiskeauktion kunne indbringe i omegnen af 15.000 kroner.

Facebook
Twitter