Færøerne er ramt af motionsfodbold-feber

På tre uger er antallet af fodboldspillere øget med næsten 10 procent på grund af et danskudviklet motionskoncept.

Billedet er taget under et forskningsprojekt på Færøerne for et par år siden, hvor blodtrykket og fedtprocenten faldt markant, og konditionen blev forbedret væsentligt hos de kvinder, der spillede Fodbold Fitness. - Kvinderne dannede efter projektets afslutning deres eget fodboldhold, der i dag har cirka 50 spillere. (Foto: Magni Mohr ved Færøernes Universitet © Magni Mohr ved Færøernes Universitet)

Der bor cirka 50.000 mennesker på Færøerne, og 10 procent af dem er medlem af en fodboldklub. Det er helt unikt på verdensplan.

De seneste tre uger er der kommet yderligere 407 nye medlemmer til – 384 af dem er kvinder. Det svarer til en medlemsfremgang på næsten 10 procent. Og det vækker stor begejstring både i det færøske fodboldforbund og på Færøernes Universitet og Københavns Universitet.

Forklaringen på medlemsfremgangen er, at fodboldforbundet og lektor Magni Mohr fra Færøernes Universitet har startet et nyt motionskoncept - Fodbold Fitness, der er udviklet af Dansk Boldspil-Union, DBU, og Københavns Universitets Center for Holdspil og Sundhed, CHS, som et nyt træningstilbud for utrænede voksne.

Succesfuldt forsøg på Færøerne

For to år siden lavede engelske University of Exeter og Færøernes Universitet i samarbejde med Center for Holdspil og Sundhed et forskningsprojekt på Færøerne med utrænede kvinder i alderen 35 til 50 og med forhøjet blodtryk.

Efter 16 uger var blodtrykket og fedtprocenten faldet markant og konditionen forbedret væsentligt hos de kvinder, der spillede Fodbold Fitness.

Der var stor interesse for at deltage i projektet, og det fik så stor og positiv omtale i det lille samfund, at det færøske fodboldforbund var interesseret i motionskonceptet.

Og nu er Færøerne altså ramt af Fodbold Fitness-feber.

Det største sundhedstiltag overhovedet

Andre forskningsprojekter med motionsfodbold-konceptet viser samtidig, at træningsformen forebygger og helbreder for børn, voksne og ældre.

- Derfor kan det have store sundhedsmæssige perspektiver for befolkningen på Færøerne, hvor stadig flere er overvægtige, har forhøjet blodtryk og lider af begyndende type 2-diabetes, mener lektor Magni Mohr fra Færøernes Universitet.

- Fodbold Fitness er langt det største sundhedsorienterede tiltag, der har været. Og det der har fået størst opbakning, siger han.

Han var ansat på University of Exeter i England, da man kørte forsøget for et par år siden, og har ellers arbejdet i adskillige år på Københavns Universitet. I dag arbejder han på universitetet på Færøerne. Og han følger sammen med Center for Holdspil og Sundhed de mange nye fodboldspillere.

Det færøske fodboldforbund har nemlig ønsket, at deltagerne kan blive testet undervejs, så de selv kan mærke fremgangen og få dokumentation for, at de kommer i bedre form. Samtidig er man interesseret i at evaluere projektet efter et halvt års træning.

Vil udrulle Fodbold Fitness i Europa

Peter Krustrup er professor på Center for Holdspil og Sundhed under Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet og har været med til at udvikle konceptet.

CHS forsøger sammen med DBU at udrulle motionskonceptet til andre lande. Derfor er han stjerneglad over udviklingen på Færøerne.

- Jeg er meget begejstret over, at Fodbold Fitness er blevet så populært første gang, at det bliver afprøvet uden for Danmark. Konceptet med sund, social og sjov foreningsmotion har et stort potentiale i Norden, og jeg kan også mærke en oprigtig interesse fra store fodboldnationer som Frankrig, Holland og Tyskland, siger Peter Krustrup.

Tema på fodboldkongres i København

Norge og Sverige har allerede besluttet sig at gå i gang med Fodbold Fitness. Og Det Europæiske Fodboldforbund UEFA havde i sidste uge en delegation i Danmark for at få inspiration til, hvordan de kan skaffe flere voksne medlemmer til de europæiske fodboldklubber, og hvordan de kan fastholde flere unge i sporten.

CHS og DBU vil præsentere motionskonceptet for de 500 deltagere fra over 45 lande, der samles til en stor fodboldkongres - World Congress on Science & Football (WCSF) i København om godt en uge.

Og på Færøerne holder fodboldforbundet pressemøde i morgen, mandag, hvor de vil dele deres begejstring over fodboldfeberen.

Facebook
Twitter