Faktatjek: Kan du fjerne gift fra kroppen med detox-plastre?

Den alternative behandling hitter i danske webbutikker. Men overlæge mener, at det er fusk som spiller på vores frygt for gift i hverdagen.

For nyligt fortalte min faster mig om en ny dille, hun var faldet over.

Flere aftener om ugen sætter hun et såkaldt detox-plaster under sine fødder.

Det indeholder en række urter og andre stoffer, og ideen er, at plasteret i løbet af natten kan afgifte kroppen.

Min faster fortalte mig, at hun både sover bedre og har det bedre generelt, efter at hun er begyndt at bruge plastrene.

’Fantastisk vidundermiddel’ tænkte jeg, mens hun demonstrerede plasteret for mig. Men samtidig mærkede jeg også en vis skepsis.

For kan et plaster under fødderne virkelig rense os for giftstoffer – og i så fald, hvordan?

Kan hjælpe mod næsten alt

Der findes mange danske hjemmesider, hvorfra man kan købe detox-plastre fra forskellige producenter.

Fælles for plastrene er, at de er lavet efter asiatiske traditioner og indeholder en række urter som fx bambuseddike.

Hjemmesiden kropsform.dk er en af de sider, hvorfra man kan købe detox-plastre af navnet Detox Foot Patches. På hjemmesiden står bl.a., at produktet har en "Positiv effekt på f.eks. træthed, hovedpine, kroniske smerter, gigt, hudsygdomme, forstoppelse, svagt immunforsvar og dårligt blodomløb."

Det lyder som en mirakelkur mod mange af de sygdomme, som rigtig mange slås med.

I løbet af natten ændrer plastrene farve og kan blive sorte. Foto: Maurina Rare (Foto: © Maurina Rare)

Kunderne kommer igen

Medejer af hjemmesiden Malene Dressler fortæller, at plastrene sælger godt:

- De har altid solgt godt, men vi oplever også, at interessen stiger med den stigende wellnesstrend.

Hun vil ikke fortælle, hvor mange plastre firmaet sælger, men på hjemmesiden kan man se, at de er nummer ét på sidens liste over såkaldte ’bestsellers’ – altså de produkter, der sælger bedst.

Malene Dressler oplever også, at mange købere vender tilbage:

- Vi har selvfølgelig også kunder, der ikke oplever en effekt. Men rigtig mange fortæller gode historier og kommer igen. Og vi mener, at når kunderne er glade og kommer igen, så er det et godt tegn.

Trækker giftstoffer ud i løbet af natten

På Kropsforms hjemmeside beskrives også, hvordan man mener, at plastrene virker: "De stimulerer dine zoneterapipunkter og fjerner ophobede toxiner og tungmetaller natten igennem."

En lignende beskrivelse findes på mange af de andre sider, som også sælger tilsvarende plastre.

En stor spiller på markedet, nemlig matas.dk, skriver fx: "Detox foot patches absorberer ophobede affaldsstoffer i din krop - mens du sover."

Men overlæge og professor Jørgen Serup fra Dermatologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital stiller sig skeptisk overfor hjemmesidernes påstande.

Primært fordi affaldsstoffer som fx gift i det hele taget har meget svært ved at passere gennem huden.

- Huden er meget tæt forseglet pga. hornlaget, forklarer han.

Huden frigiver primært væske og salt gennem sveden, men er altså ikke i stand til at sende fx. tungmetaller hverken ud eller ind i kroppen.

Kroppen har allerede en vidunderlig ’detoxer’

Og det, at plastrene skal sættes netop under fødderne, gør ikke overlægens skepsis mindre:

- Det er jo et af de steder, hvor huden er tykkest. Hvis det endelig var, er det altså det ringeste sted på kroppen, siger Jørgen Serup, der ikke giver meget for ideen om, at fødderne skulle være særligt egnede, fordi de ifølge zoneterapi-tanken er energikanaler til andre vigtige dele af kroppen.

Overlægen fortæller videre, at plastrenes ringe størrelse gør dem endnu mindre troværdige som giftfjerner:

- Vi har jo vores lever, der vejer en 2-3 kilo. Den er en vidunderlig og meget, meget større detoxer.

Et mikroskopbillede af leverceller. Leveren består af millioner af avanverede celler, som er specialiseret i bl.a. at rense blodet for mange af de ting, detox-plastre også hævder at trække ud af kroppen. (Foto: © handout, Scanpix)

Jørgen Serup vurderer altså, at et forholdsvist lille plaster ikke ville kunne gøre nogen særlig forskel i forhold til leveren, der er en levende ’detoxfabrik’ med direkte adgang til blodet.

En rodebunke af besynderlige ting

Men hvad med de urter, der er i plasteret? Kan de ikke gøre en forskel for vores krops velbefindende og på den måde forklare de positive effekter, min faster og andre oplever?

Da jeg læser indholdslisten af ’aktive stoffer’ fra kropsform.dk op for Jørgen Serup, svinder hans skepsis ikke. Han lyder forarget:

- Dét er en underlig rodebunke af besynderlige ting, der ikke har en sammenhæng. Noget, der lyder kemisk, og andet, der har en vis mystik over sig, siger han om listen, der bl.a. indeholder ord som kitin, vegetabilske fibre, japanske mispelblade og dekstrin.

Spiller på folks frygt

Jørgen Serup mener, at produktet er bondefangeri af værste skuffe:

- Det er altså bare noget sludder. Tænk at sælge et produkt som spiller på folks frygt for gift, uden at der er skyggen af bevis for, at det virker.

Men skyggen er der vel: En anden forhandler af plastrene, hafaro.dk, har en Facebookside. Her fortæller mange brugere, at produktet har gjort noget godt for deres hverdag.

Hafaro.dk's kunder på Facebook skriver primært om positive oplevelser. Her nogle få kunde-kommentarer fra et opslag, firmaet lavede tidligere i år.

Jørgen Serup nægter ikke, at nogle mennesker kan opleve en god effekt. Men han er overbevist om, at det ikke er plastrenes fysiske effekt, der er skyld i det:

- Det er jo det, man kalder en placeboeffekt. Kalktabletter virker også mod alverdens sygdomme – Ja, en placeboeffekt kan være enorm!, understreger Jørgen Serup.

Tro kan flytte bjerge

Malene Dressler anerkender, at tro på plastrene kan spille en rolle i den effekt, mange af hendes kunder fortæller om:

- Mange gange tror jeg også, at tro er med til at give en positiv effekt, og det er der vel egentlig ikke noget galt i, konstaterer hun.

Jørgen Serup har umiddelbart heller ingen anfægtelser ift., om plastrene skulle være direkte farlige:

- Plastrene er sandsynligvis ufarlige, og det er altså kun spild af penge, siger han.

Begge forhandlere fortæller også, at de aldrig har hørt om nogen, der har haft en direkte negativ effekt af plastrene.

Plastrene, som sælges på Malene Dresslers side, er endda såkaldt CE-mærket, fortæller hun.

Kan være forurenet

Alligevel advarer Jørgen Serup om, at der har været eksempler, hvor produkter ikke helt indeholder det, der står på pakningen.

Især når det gælder helsediller fra Østen, hvor mange af plastrene er produceret:

- Med produkter fra Asien er der en del eksempler på forurening. Fx har der været kortison i andre alternativ-behandlings-produkter, fortæller overlægen.

Brug din sunde fornuft

Malene Dressler er ikke overrasket over, at læger som Jørgen Serup er skeptisk overfor detox-plastrene. Hun mener ikke, at hendes kunder vil droppe produktet af den grund:

- Jeg tror egentlig godt, at folk ved, at lægerne og videnskaben er negative overfor det. Men de oplever, at det virker. Vi ser igen og igen folk, der er glade, fortæller hun.

Jørgen Serup opfordrer dog alle til at bruge deres sunde fornuft, når de hører om ny, alternativ medicin:

- Hvis man for eksempel har svært ved at se ophavsland og producent, så start med at være skeptisk, anbefaler han.

Lægerne er jo næsten altid skeptiske

På mange af de hjemmesider, hvor detox-plastre sælges, er det faktisk svært at gennemskue ophavsland og producent.

Blandt andet derfor vinder min skepsis i denne omgang over min fasters positive oplevelser. Men ganske som Malene Dressler forudså, kan lægens ord ikke helt tage modet fra min faster.

For lægerne er jo næsten altid skeptiske overfor den slags, forklarer hun i telefonen, da jeg overbringer hende Jørgen Serups dom over detox-plastrene.