Faktatjek: Skader en halv øl dit ufødte barn?

Sundhedsstyrelsens anbefalinger bygger især på et forsigtighedsprincip. Og ikke videnskabelig data.

(Foto: MARIA HEDEGAARD © Scanpix)

I dag går jeg på barsel.

Det ville jeg gerne fejre i aften ved at dele en god specialøl med min kæreste.

Bare en halv øl. Det ville være skønt.

Men ifølge de officielle anbefalinger skal jeg ikke så meget som nippe til en øl:

- Vores anbefaling er, at man ikke drikker alkohol, når man er gravid, fortæller chefkonsulent Niels Sandø fra Sundhedsstyrelsen mig, da jeg spørger ham, om jeg ikke kan tage en tår af nydelsesmidlet, som mange danskere jo ellers sjældent holder sig fra.

Og selv om at jeg har lyst til at dele et glas øl med min kæreste, er det sidste i verden jeg ønsker jo naturligvis at skade mit ufødte barn.

Men har Styrelsen egentlig videnskaben på sin side, eller hvorfor er grænsen netop sat ved nul genstande?

Daglig alkoholforbrug er skadeligt

Ulrik Schiøler Kesmodel er professor i gynækolog og obstetrik. Han er en af forskerne bag en stor rapport, som Københavns Universitet lavede for netop Sundhedsstyrelsen i 2015.

Her sammenfattes de mange forskningsprojekter, som undersøger, hvordan alkohol påvirker fostre.

Og konklusionen er klar:

- Helt overordnet viser rapporten, at kvinder med et dagligt forbrug af alkohol er i øget risiko for en lang række fosterskader, forklarer han.

Tidligt i graviditeten er det især risikoen for spontan abort, man bekymrer sig om. Senere er det risikoen for skader på organer, og især hjernen, der er påvist i undersøgelse efter undersøgelse.

Svært at måle effekten af små mængder alkohol

Alkohol er altså et giftstof, der kan påvirke fostrets udvikling, og der er god grund til, at Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide at holde sig fra at drikke mange genstande på en gang. Eller i det hele taget at have et dagligt alkoholforbrug.

Men anderledes forholder det sig, når man taler om små mængder alkohol. For her er der ikke samme konsensus i undersøgelserne:

- Der er er ikke noget videnskabelig belæg for at sige, at det er skadeligt for fosteret, fastslår Ulrik Schiøler Kesmodel om de små mængder, som her er op til tre genstande fordelt over en hel uge.

En lignende konklusion er man også nået til på sundhed.dk. Her kan man fx læse at børn af mødre, der har været beruset enkelte gange i graviditeten, ikke lider skade, og at enkelte genstande undervejs i graviditeten heller ikke påvirker eksempelvis børnenes intelligens.

Alkohol er heller ikke 'frikendt' endnu

Læge og ph.d. Peter Hjertholm er enig i, at der ikke er videnskadelig belæg for at sige, at små mængder alkohol er farligt for ufødte børn.

- Omvendt må man sige, at der heller ikke er nok forskning, der endeligt frikender små mængder alkohol som potentielt skadeligt, forklarer Peter Hjertholm.

Ifølge Niels Sandø fra Sundhedsstyrelsen er det også netop derfor, at Styrelsen har sat deres anbefaling ved nul genstande. Få forskningsprojekter har nemlig vist en skadelig effekt, og kan man så bare ignorere tvivlen:

- Det er der vores dilemma kommer ind: For skal vi så sige 'jamen det er ligemeget, for det er kun enkelte studier'?, forklarer Niels Sandø og henviser til, at hensynet til det ufødte barn må komme forrest, når Styrelsen laver deres anbefalinger.

Sundhedsstyrelsen er forsigtige

Til trods for de manglende beviser for små mængder alkohols skadelige effekt, er Ulrik Schiøler Kesmodel da heller ikke modstander af de officielle anbefalinger:

- Sundhedsstyrelsen har valgt en anbefaling, der ud fra et forsigtighedsprincip anbefaler alle gravide ikke at drikke alkohol, og det kan der være udmærket fornuft i, hvis man skal have en kort og letforståelig anbefaling, forklarer han.

Men han understreger også, at læger og andet sundhedspersonale ikke bør bruge ressourcerne på at få gravide, som drikker en genstand i ny og næ til at stoppe:

- Der er en national guideline, der siger, at hos kvinder, der drikker op til tre genstande om ugen, der skal man ikke som fødselslæge eller jordemor gøre noget som helst. Man skal slet ikke begynde at italesætte det som et problem, fordi det netop ikke er et problem, forklarer han.

Jo mere den gravide drak, jo bedre klarede barnet sig

Men der findes også store forskningsprojekter, der viser, at børn til mødre, der har haft et lille alkoholforbrug gennem graviditeten faktisk klarer sig bedre end de børn, hvis mødre overhovedet ikke drak.

I 2014 viste en statistisk undersøgelse på over 37.000 danske gravide kvinder for eksempel, at 7-årige børn født af mødre, som drak minimum et par genstande om ugen under graviditeten, klarede sig markant bedre end børn af mødre, som holdt sig helt fra alkohol.

- Jeg har fundet statistiske sammenhænge, som er de modsatte af, hvad vi måtte forvente. Jo mere de gravide har drukket, jo bedre klarer deres 7-årige børn sig adfærdsmæssigt og følelsesmæssigt, sagde Janni Niclasen fra Københavns Universitet, som var hovedforskeren bag undersøgelsen, dengang til Politiken.

Janni Niclasen understregede dog, at det nok ikke var alkoholen, der gjorde, at netop de børn klarede sig bedre. For de mødre, der drak et par genstande om ugen, var også dem, der bl.a. havde længere uddannelse, dyrkede mere motion og røg mindre:

- Pointen er, at vores forskning og resultater højst sandsynligt reflekterer alle mulige andre faktorer end selve alkoholforbruget, forklarede Janni Niclasen i 2014.

Skal jeg så drikke den halve øl i aften?

Samlet set ser det altså ud til, at hverken læger eller jordemødre vil løfte pegefingeren, hvis jeg vælger at dele en øl med min kæreste i aften.

Men jeg kan nok heller ikke dække mig ind under, at alkohol ligefrem er sundt for barnet i maven. Så hvorvidt jeg drikker en halv øl skal måske mest af alt afhænge af, om jeg har det bedst med at drikke den eller lade være.

Og Niels Sandø fra Sundhedsstyrelsen understreger da også, at det jo trods alt kun er en anbefaling ikke at drikke overhovedet:

- Det er jo ikke en lov. Men hvis du vil slippe for bekymringer, så er det måske et let råd at følge i en kort periode af dit liv, forklarer han.

Hør mere om graviditet, alkohol og bekymringer i P1's sundhedsprogram 'Hypokonder', som sendes i dag kl. 13.30. Du kan også finde programmet her efter udsendelsen.

Facebook
Twitter