Fantommåling: Lidt mindre farligt at rejse i rummet

Astronauter udsættes for høj stråling i rummet, men påvirkningen er mindre end hidtil antaget, viser ny forskning.

Under eksponeringen i det åbne rum uden for ISS blev Matroshka-fantomdukken dækket af en container, der efterligner de afskærmende egenskaber som en rumdragt har. (© DLR - German Aerospace Center)

Drømmen om rejsen til Mars kommer muligvis et stort skridt nærmere med NASA's nye rumfartøj Orion, som man håber at kunne bruge til at sende mennesker ud i rummet i i midten af 2030'erne.

Nu tyder ny forskning på, at det helbredsmæssigt ikke vil være så farligt, som man hidtil har troet, at rejse ud i rummet i længere tid.

Den Europæiske Rumfartsorganisation, ESA, har sammen med en række europæiske forskningsinstitutioner fundet ud af, at astronauter ikke bliver udsat for så megen skadelig kosmisk stråling, som man tidligere har målt. Stråling, der øger risikoen for at få kræft.

Fantomdukke har målt stråling

Forskere fra blandt andet The Henryk Niewodniczanski Institute fra Nuclear Physics Polish Academy of Sciences, IFJ PAN, i Kraków i Polen har målt radioaktiv stråling på en fantondukke gennem nogle år på Den Internationale Rumstation, ISS.

Fantomdukken er bygget op som et menneske med indre organer, væv og knogler og udstyret med detektorer, der har målt strålingsdosis.

Dukken i det såkaldt MATROSHKA-eksperiment har været placeret inden døre på rumstationen og uden for ved rumstationen iført en 'rumdragt'.

Overraskende resultat

Samtidig har dukken været udstyret med et måleapparat, som astronauterne også bærer på sig - et dosimeter. Resultatet var overraskende.

- Vi fandt ud af, at rummet er en smule mindre farligt for mennesker end forventet. Den effektive dosis - i relation til sundhedsrisikoen for astronauterne og beregnet ud fra målinger med vores detektorer - var lavere end angivet af dosimetrene båret af astronauter.

Det siger Dr. Pawel Bilski, lektor ved IFJ PAN ifølge en nyhed på universitets hjemmeside.

Det vil stadig være farligt

Målingerne fra MATROSHKA-eksperimentet er blevet analyseret af IFJ PAN, German Aerospace Center (DLR) i Köln i Tyskland og Technical University i Wien i Østrig.

Forskerne konkluderer, at målingerne med de individuelle dosimetre båret af besætningen inden døre på ISS overgår målingerne på fantomdukken med omkring 15 procent. Og uden for med over 200 procent.

- Vi må huske på, at målingerne ved Matroshka-eksperimentet blev udført ved lav kredsløb om Jorden, hvor Jordens magnetosfære reducerer antallet af ladede partikler fra den kosmiske stråling. I interplanetariske rum er der ikke sådan en afskærmning, siger Pawel Bilski.

Så selv om forskningsprojektet viser, at det er mindre farligt strålingsmæssigt end tidligere antaget at rejse til Månen eller til Mars, vil strålingsdosissen for rumrejsende stadig være faretruende høj.

Fantomdukken bliver her vist frem af astronauterne S. Krikaliew og J. Philips om bord på Den Internationale Rumstation, ISS. (© NASA)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter