Farvel Rosetta: Kometmission ender fredag med et brag

12,5 års rejse er slut for den europæiske rumsonde, der ender sine dage på komet 67P, hvor dets landingsfartøj Philae også befinder sig.

ESA, Den Europæiske Rumorganisation, sender direkte fra den store finale, når Rosetta ender sine dage på komet 67P. Sådan forestiller ESA sig, at det kommer til at se ud. (Foto: ESA/ATG Medialab © ESA/ATG medialab)

Mor og barn forenes, når rumsonden Rosetta ved middagstid planmæssigt skal styrte ned på overfladen af komet 67P - Churyumov–Gerasimenko.

Rosetta er moderskib for landingsfartøjet Philae, der den 12. november 2014 under stor jubel på Jorden, landede på kometen en halv milliard kilometer væk efter 10 års rejse.

Missionen er Den Europæiske Rumorganisation, ESA, største mission til dato.

Ændrer kursen i aften

I aften ændrer kontrolrummet i Darmstadt i Tyskland Rosettas bane, så den kommer på kollisionskurs med kometen. På det tidspunkt er Rosetta i kredsløb om kometen i en højde af 20 kilometer.

Derfra vil Rosetta foretage et langsomt frit fald ned mod kometen. Undervejs vil Rosettas instrumenter stadig sende videnskabelige data hjem til Jorden – også i de absolut sidste sekunder, inden rumsonden rammer kometen.

På den måde håber ESA, at de får masser af nyt hjem fra kometen – blandt andet knivskarpe billeder taget med de højtopløselige kameraer, som Rosetta er udstyret med.

Rumsonden bliver ødelagt

Kollisionen sker med bare 90 cm/s, men det vil ifølge forskningslederen Matt Taylor være høj nok fart til at ødelægge rumsonden.

Og i selv samme sekund slukker strømmen på Rosetta.

Tidspunktet er sat til omkring klokken 12:40 plus/minus 20 minutter, men eftersom signalerne er 40 minutter om at nå frem til Jorden, ved man først omkring klokken 13:20, om manøvren er gået godt.

Kometen er cirka 715 millioner kilometer væk fra Jorden.

I ESA's video herunder kan du se, hvordan Rosetta skal ende sine dage.

Livets byggesten fundet på kometen

Det var en historisk begivenhed da Philae landede på 67P tilbage i november 2014, fordi det var første gang, at noget menneskeskabt landede på overfladen af en komet.

Philae landede dog i halvskygge i en klipperevne og løb hurtigt tør for strøm, da solpanelerne ikke fik nok sollys.

Siden da har Rosetta kredset rundt om 67P i forskellige afstande for at undersøge den badeands-lignende komet.

Forskerne har blandt andet målt ilt, fosfor og aminosyren glycin i afdampning fra kometen ved hjælp af Rosettas instrumenter. Stoffer der er nogle af livets centrale byggesten.

Rosettas rejse

  • Rosetta blev opsendt den 2. marts 2004.

  • Den 8. juni 2011 blev Rosetta lagt i dvale, fordi rumsonden var så langt fra Solen, at solpanelerne ikke fik nok strøm til instrumenterne.

  • Den 20. januar 2014 vågnede Rosetta fra sin dvale efter 31 måneder.

  • Den 6. august 2014 ankom Rosetta til kometen og gik i kredsløb.

  • Den 12. november 2014 landede landingsfartøjet Philae på overfladen af komet 67P.

  • Den 30. september 2016 slutter missionen, når Rosetta styrter ned på kometen og lukker for forbindelsen hjem til Jorden.