Fedme dræber flere end trafikken

Hver tiende er på verdensplan overvægtig. Ifølge ny forskning skyldes de ekstra kilo især nem adgang til billig fastfood.

Fastfood får flere til at spise for meget, mener forskere bag ny undersøgelse, der viser, at ti procent af verdens befolkning er overvægtig.

Flere og flere mennesker over hele verden vejer for meget. I 2015 var 710 millioner et godt stykke over deres idealvægt. Det viser den hidtil største undersøgelse af overvægt, der for nylig er offentliggjort i The New England Journal of Medicine.

Forskerne har studeret udviklingen af overvægt og fedme i 195 lande over en 25-årig periode fra 1980 til 2015. Desuden har de analyseret sammenhængen mellem et højt body mass index (BMI) og sygdomme.

Siden 1980 er antallet af overvægtige steget i stort set hele verden. I over 70 lande er gruppen af personer, der har problemer med vægten, fordoblet.

Overvægt øger risikoen for en række kroniske sygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og flere former for kræft.

I 2015 var syv procent - svarende til 4 millioner - af alle dødsfald i hele verden forbundet med overvægt. Det er flere, end der bliver dræbt i trafikken, ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO.

Hjertekarsygdomme var årsag til langt de fleste dødsfald på grund af overvægt.

Fastfood bag fedme

Forskerne bag undersøgelsen mener, at energitæt mad som fx fastfood, kager og slik er en hovedårsag til den stigende overvægt.

Over det meste af verden er det blevet både lettere og billigere at få fat i den kaloriefyldte mad, som samtidig bliver markedsført intenst. Og det får folk til at spise for meget.

Flere børn bliver fede

Flere kvinder end mænd vejer for meget, og blandt voksne er der flere med for mange kilo end blandt børn. Men andelen af overvægtige børn stiger kraftigst.

USA er blandt de lande, hvor børn vejer for meget. 13 ud af 100 amerikanske børn er for fede, mens det ser slemt ud for de voksne i Egypten. Her er hver tredje overvægtig.

I 2015 var tallene på vægten for store for 107.7 millioner børn og for 603.7 voksne.

Færre dør i rige lande

I den rigere del af verden er der ikke så mange, der dør af overvægt, som tidligere. Det skyldes især, at personer med overvægtssygdomme får medicin.

Derfor understreger forskerne bag den omfattende undersøgelse også, at det er vigtigt at forebygge overvægt og fedme ved hjælp af politik og information om, at et højt BMI øger risikoen for sygdomme.