Fem ting du bør vide om den verdenskendte astronom Ole Rømer

Siden antikken havde videnskabsfolk diskuteret, om lyset havde en hastighed, men det var danskeren, der som den første beviste det - i dag for 340 år siden.

Den danske astronom Ole Rømer observerede over adskillige måneder Jupiters måne Io foretage 140 ture rundt om solsystemets gasgigant, Jupiter. (Foto: © EMILIO SEGRE VISUAL ARCHIVES/AME, EMILIO SEGRE VISUAL ARCHIVES/AME og Scanpix Iris)

I dag kommer der ustandseligt banebrydende nyt fra universet, takket være især de to store rumteleskoper Kepler og Hubble.

Faktisk var to danskere med til for alvor at sætte gang i de astronomiske opdagelser for flere hundrede år siden.

I 1572 gjorde den danske videnskabsmand Tycho Brahe en skelsættende astronomisk opdagelse, da han så noget, som han troede var en ny stjerne. Hidtil havde man troet, at stjernehimlen var uforanderlig.

Godt 100 år senere beviste astronomen Ole Rømer ved hjælp af Jupiters måne Io sin revolutionerende teori om, at lyset har en hastighed. - Det er én af grundstenene i fysikken i dag.

Rømer var Tycho Brahes arvtager

Ole Rømer opfattede sig selv som Tycho Brahes arvtager, og han mente også, at han var en dygtigere videnskabsmand end sin forgænger.

Han havde også noget at have det i, for han blev sat til at samle Tycho Brahes optegnelser fra Brahes observatorium på øen Hven i Øresund. Derfor kunne han sammenligne sig selv og Brahe.

Det første af seks programmer i serien 'Store Danske Videnskabsfolk' sæson 2 på DR K i aften fortæller historien om Ole Rømer.

5 ting du bør vide

DR Viden har bedt tilrettelægger og redaktør på DR K’s serie ’Store Danske Videnskabsfolk’ Martin Sundstrøm pege på fem ting, vi bør vide om Ole Rømer - ud over, at han levede fra 1644 til 1710.

 1. 1

  I dag for præcis 340 år siden - den 9. november 1676 - var Ole Rømer den første, der viste, at lyset har en hastighed: Han opdagede det ved at studere forsinkelsen af måneformørkelser og tilsynekomster af Jupiters inderste måne Io. Ole Rømer kaldte på latin lysets hastighed ”Mora Luminis”, som oversættes til ”Lysets tøven”.

 2. 2

  Ole Rømer udviklede som den første den moderne temperaturskala baseret på to fikspunkter, henholdsvis vands fryse- og kogepunkt.

 3. 3

  Han konstruerede nogle af samtidens mest avancerede mekaniske planetmaskiner, som kunne forudsige planeternes gang på himlen. De kan ses på Kroppedal.

 4. 4

  I Danmark indførte Ole Rømer standardenheder for vægt, længde og rumfang.

 5. 5

  I 1704 opfandt Ole Rømer meridiankreds-kikkerten, som nøjagtigt kunne opmåle stjernepositioner fra Jorden.