Flad kakerlakrobot skal hjælpe jordskælvsofre

Undersøgelser af kakerlakkers evne til at komme ind alle vegne, har inspireret forskere fra Berkeley til en robot, der kan trykkes flad.

Kakerlak-robotten kan trykkes flad uden at miste evnen til at gå. (Foto: Berkeley)

Kakerlakker bliver næppe nogensinde velkomne gæster nogen steder - men i en ikke så fjern fremtid, kan en robot, der imiterer en kakerlak måske alligevel ende med at være dagens bedste nyhed for nogle.

Et forskningsprojekt, som skulle undersøge kakerlakkers evne til at komme ind alle vegne, er nemlig nu endt som en prototype på en robot, der måske i fremtiden kan benyttes til at lede efter overlevende i sammenstyrtede miner eller bygninger - eller andre steder, hvor man skal kunne ændre kropsform for at komme ind.

I en artikel, offentliggjort i det videnskabelige magasin PNAS i mandags, kunne forskerne samtidig forklare, hvorfor det kan være stort set umuligt at holde kakerlakkerne væk, hvis først de har set sig varme på ens hjem.

Kakerlakkernes skjolde er nemlig så fleksible, at de kan trykkes helt flade - men dyrene kan også i denne tilstand løbe usædvanlig hurtigt. Faktisk kunne de små insekter trænge igennem sprækker, der var blot 25 procent af insekternes normale stå-højde. I den fladtrykte tilstand kunne kakerlakker tilbagelægge distancer på 60 centimeter i sekundet, ved at løbe på indersiderne af deres ben.

Kan tåle store tryk

Faktisk er kakerlakkerne så modstandsdygtige overfor tryk, at de kan tåle en belastning på 900 gange deres egen kropsvægt uden at komme til skade på nogen måde, viste tests.

Kakerlakrobotten, der imiterer insektets fleksible exoskelet, er en prototype, der har fået navnet CRAM (Compressible Robot with Articulated Mechanisms). Den er bygget af uhyre billige materialer, og kan indtil videre klemme sig igennem sprækker på halvdelen af sin egen højde.

- Ved jordskælv, har de første redningsfolk brug for at vide, om et område med murbrokker er stabile og sikre, men udfordringen er, at de færreste robotter kan komme ind mellem murbrokker. Men hvis der er mange sprækker og kanaler, kan man forestille sig, at en sværm af disse robotter kan finde overlevende og sikre indgange til redningsmandskabet, siger den ene af de to forskere bag undersøgelsen, Robert Full, til Berkleys eget webmagasin.

Robotten er foreløbig kun en prototype.