Flydende krystaller skal erstatte læsebriller

Teknologi fra smartphone kan implanteres i øjne, mener britiske forskere.

Billedet viser en tidligere prototype på en elektrisk omskiftelig kontaktlinse også baseret på flydende krystaller. (Foto: UNIVERSITY OF LEEDS © UNIVERSITY OF LEEDS)

Synet bliver gradvist dårligere med alderen, når man passerer de 45 år. Øjets linse mister nemlig sin fleksibilitet og elasticitet, så det bliver sværere at stille skarpt på bogstaver og ting tæt på.

De fleste løser problemet med et par læsebriller. I fremtiden bliver de måske i stedet for opereret og får skiftet linsen i øjet ud med en linse af flydende krystaller.

University of Leeds i Storbritannien arbejder med at udvikle en linse af samme materiale, som man kender fra smartphone og tv-skærme.

Klar med krystallinser om 6-10 år

- Ved at bruge flydende krystaller, som man formentlig bedst kender fra tvskærme og i smartphones, vil linserne justere og fokusere automatisk afhængigt af øjenmusklernes bevægelse, siger post.doc. Devesh Mistry i en nyhed på universitetets hjemmeside.

Han er i 2018 klar med en prototype på en justerbar kunstig linse. Og University of Leeds regner med, at der inden for 6-10 år kommer en krystallinse på markedet.

Øjenoperationen vil være forholdsvis simpel og foregå i lokalbedøvelse. Man laver et snit i hornhinden og bruger ultralyd til at nedbryde den gamle linse. Derefter vil den flydende krystallinse kunne indsættes, og så kan patienten igen - ifølge forskernes tese - stille skarpt.

Facebook
Twitter