Fodbold på arbejdspladsen: Sådan gør I

Fire spillere, en bold, fire t-shirts til mål og et mødelokale - så kan kampen begynde.

Fodboldbanen behøver ikke være en kunstgræsbane som her ... Det kan være gulvtæppe, trægulv, asfalt og eller en almindelig græsplæne. Banen skal bare være rimelig skridsikker, og den må ikke være ujævn. (Foto: Hanne Kokkegård © DR Videnskab)

Spil fodbold i bare 2 x 15 minutter hver uge, så taber du dig og forbedrer din kondition.

Det viser ny dansk forskning fra Center for Holdspil og Sundhed ved Københavns Universitet.

Forskningsresultatet giver ifølge forskningsleder Peter Krustrup store muligheder for, at arbejdsgivere kan støtte op om deres medarbejderes sundhed ved at arrangere fodbold i fx frokostpausen.

Og generelt giver det os alle - kvinder som mænd - en chance for at få gang i træningen, selv om vi har travlt. De fleste kan finde 15 minutter 2 gange om ugen.

Indretter banen efter antal spillere

Det kræver hverken meget udstyr, en busfuld spillere, ej heller en græsmark at komme i gang med træningen på jobbet.

Faktisk kan man spille i et ryddet mødelokale, en lagerhal, på en parkeringsplads, en græsplæne eller selvfølgelig en boldbane, hvis man har sådan én i nærheden.

- Man indretter bare banen efter antallet af spillere. Fx kan 6 x 10 meter være nok til at spille 2 mod 2 og man kan spille 4 mod 4 på 12 x 20 meter, siger Peter Krustrup.

Vi har konstateret, at selv meget lidt plads kan bruges, og at intensiteten er høj ved alle disse typer af fodboldtræning, også når man spiller 2 mod 2, siger han.

Banen skal være plan

Underlaget er stort set også ligegyldigt, så længe det ikke er ujævnt.

Forskerne har gode erfaringer med kunstgræs, almindeligt græs, asfalt og trægulv.

- Gulvtæppe er også fint. Det gælder bare om, at det er rimeligt skridsikkert, så man kan stå fast, siger Peter Krustrup.

Krav til udstyret

Fodboldstøvler er ikke nødvendigt for at få en god træning. Det er nok med kondisko til træning ude eller inde.

Og man kan spille i sit almindelige tøj, selv om man måske får lidt sved på panden...

Det kan også være smart at vælge en lettere, mindre og blødere bold.

I forskningsprojektet lod man en gruppe 40-årige utrænede kvinder spille med en læderbold, der var mindre og lettere end dem, som voksne normalt spiller med.

- Det gælder om, at spillerne synes, at det er sjovt, og at de ikke slår sig. Det er der flere måder at undgå på, én af dem er ved at vælge en bold, der er lidt blødere, siger Peter Krustrup.

T-shirts til mål

Man behøver slet ikke et mål. Man kan bruge to t-shirts i hver ende til at markere mål.

Man kan også bruge spande eller plastiktoppe. Og selvfølgelig kan man også bruge mål af forskellig størrelse, bare de ikke er alt for små.

- Vi ved, at mange spillere får en positiv oplevelse ved at score mål, så derfor er det en udmærket idé, at målene ikke er for små, siger Peter Krustrup.

Glæden ved at score

Mange nybegyndere bliver overrasket over, hvor meget de egentlig kan. Og de er særlig overrasket over, at de kan lave mål.

- Derimod betyder det ikke så meget, hvor mange mål der går ind på dem selv, siger Peter Krustrup.

Flere af kvinderne i forskningsprojektet havde i øvrigt deres børn med til træning. Og børnene fortalte, at de aldrig havde forestillet sig, at deres mor skulle spille fodbold og slet ikke, at hun skulle score mål...

Få pulsen op uden fast målmand

I forskningsprojektet spillede man uden fast målmand, så man på hvert hold skiftedes til at dække målet.

Det giver flere boldberøringer og højere intensitet for alle spillerne, når man vælger den løsning, fortæller Peter Krustrup.

- Og man kan også spille med den regel, at alle spillerne fra det angribende hold, skal være over midten, for at målet tæller. For så er man sikker på, at også den bageste rører sig, siger han.

Nedsæt risikoen for skader

Når man spiller på små baner og mod nogen, man kender, er risikoen for skader 1/10 af, hvis man spiller kampe på store baner, beroliger Peter Krustrup.

Og så starter man i øvrigt med at varme op i starten af hver træning. Det reducerer også skadesrisikoen.

FacebookTwitter