Første gang i 30 år: 11 nye skytyper tilføjes skyatlas

Årsagen er, at langt flere borgere tager billeder og film af usædvanlige vejrfænomener.

Undulatus Asperatis-skyer over Holland. Skyformationen er nu officielt opdaget i det internationale skyatlas. (Foto: MetNL © By MetNL via Wikimedia Commons)

Det internationale skyatlas har i år tilføjet 11 nye skyformationer. Det skriver bl.a. National Geographic.

En af dem er den smukke Asperitis-sky, der opfører sig usædvanligt, fordi den ligner oprørte bølger.

Det er første gang i 30 år, der er tilføjet nye skyformationer til atlasset.

“Bølgeskvulp ved en kyst”

Asperitis er nu blevet tilføjet som særkende ved allerede eksisterende skyformationer, de såkaldte undulatus eller bølgeskyer, der ligner bølger på himlen. Dem finder der flere slags af både som altostratus og stratocumulus-skyer, fortæller Søren Jacobsen, der er vejrvært og meteorolog ved DR Vejret.

Nu er der så også kommet Undulatus Asperitis, der dækker over, at bølgebevægelsen i skyerne ser oprørt ud. Den bølgende bevægelse i skyerne er ikke regelmæssig, men minder om bølgeskvulp ved en kyst, hvor bølger skvulper i flere retninger, fortæller han.

Bølgerne i skyerne er dermed ikke “regelrette” og kommer til at se oprørte og irregulære ud.

En nærmest legendarisk bog

Det internationale skyatlas eller International Cloud Atlas, som det formelt hedder på engelsk, er en nærmest legendarisk bog for meteorologer. Bogen udkom første gang i 1896 og er siden da udkommet i nye udgaver med lange mellemrum. Sidste gang udkom bogen i 1987.

Skyatlasset er simpelthen det samlende værk om skyerne i atmosfæren, fortæller Søren Jakobsen og tilføjer.

- Når folk skal ud og observere skyer ud fra, hvad de ser, så bruger de betegnelser fra det internationale skyatlas, og det er her alle de kodetal, vi meteorologer bruger, kommer fra.

I den nye udgave af bogen, der også er kommet i digital udgave for første gang, er der udover asperitis også blevet tilføjet de nye skytyper Volutus, Fluctus, Cavum, Flumen, Cataractagenitus, Flammagenitus, Homogenitus, Silvagenitus, Cauda og Murus.

Facebook
Twitter