Første rumraket affyret fra privatejet rumbase nogensinde

Den nye rakettype kan transportere en satellit ud i rummet for kun en halv million kroner.

En Electron-raket er 17 meter lang og kan transportere ca. 150 kg. ud i rummet. (© Rocket Lab)

Rummet er godt på vej til at blive privatiseret. Den private rumorganisation SpaceX leverer løbende materiel til den internationale rumstation ISS, og utallige større og mindre organisationer har bevæget sig ud på markedet.

Indtil nu har man dog kun nået rummet fra statsejede rumbaser som Cape Canaveral i Florida og den russisk-ejede Bajkonur-kosmodrom i Kasakhstan.

Det har det amerikanske selskab Rocket Lab dog ændret på, da de tidligere på ugen opsendte en raket fra en privat rumbase i New Zealand. Det skriver bl.a. BBC.com.

En lille raket

Dårligt vejr havde udsat udsendelsen med fire dage, men da Rocket Lab affyrede sin 17 meter lange Eclipse-raket fra Mahia-halvøen i New Zealand gik alting uden problemer.

Det var den første af tre planlagte prøveafsendelser fra den private base. Og derfor indeholdt raketten ingen last. Men raket-typen, der ikke er genanvendelig, vil på sigt kunne transportere omkring 150 kg. last i kredsløb.

I rumfartstermer er det en meget lille last. Til sammenligning kan SpaceX’ 70 meter lange Falcon-raket transportere over 22 tons ud i rummet. Men raketternes pris og formål er også et helt andet. De “små” Eclipse-raketter skal gøre det muligt at transportere små satellitter ud i rummet billigt.

For eksempel kan man få transporteret en cubesat (en meget lille satellit) ud i rummet for ca. en halv million kroner.

Eclipse-rakettens motor kan delvis 3D-printes.