Førsteplads: Danmark er bedst til udvikling af grønne energi-teknologier

Danmark er verdens bedste til at fremme udvikling af grønne energi-teknologier, viser WWF-rapport.Det går dog den forkerte vej, mener organisationen.

Sidste år kårede Vindmølleindustrien Jammerbugt Kommune til årets vindkommune. Kommunen har udbygget deres vindkapacitet til 90 megawatt. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Snurrende vindmøller, verdens mest stabile energisystem og førende inden for moderne fjernvarme.

Det er nogle af de teknologier, der er med til at sikre Danmark en førsteplads i rapporten Global Cleantech Innovation 2017, som miljøorganisationen WWF Verdensnaturfonden og konsulentvirksomheden Cleantech Group offentliggør i dag.

Danmark er rykket fem pladser frem i forhold til 2014 hvor WWF og Cleantech Group senest lavede en tilsvarende opgørelse.

Topplacering tildeles vi på grund af offentlige midler til energiforskning og evnen til at omsætte udviklingen af grøn energi-teknologi til kommercielle produkter, eksport, arbejdspladser og vindmøller.

Kroner til energiforskning er afgørende

Men rapporten bygger på tidligere tiders bedrifter, mener WWF Verdensnaturfondens klimachef John Nordbo.

Der er nemlig blevet skåret i midlerne til energiforskning, påpeger WWF. Indtil 2016 afsatte Danmark omkring en milliard kroner om året til energiforskning. I dag ser det dog anderledes ud.

-Det beløb blev halveret i 2016 af V-regeringen, og den udvikling er ikke fanget i rapporten, da den bygger på tal fra 2013-2015. Var 2016-udviklingen medtaget, havde vi næppe opnået en førsteplads, siger John Nordbo.

Ifølge en artikel i fagbladet Ingeniøren i sidste uge, ændrer det sig måske snart. Ved elsektorens brancheevent Energiens Topmøde 2017 røbede forsknings- og undervisningsminister Søren Pind, at der i 2018 vil komme flere penge til energiforskning.