Forskere finder første selvlysende frø i Argentina

Indtil nu har neonlys mest hørt havet til. Men nu er verdens første fluorescerende frø fundet.

Verdens første fluorescerende frø er fundet af argentinske forskere. (Foto: Julián Faivovich og Carlos Taboada)

VIDENSKABSBILLEDET

Den skarpe neongrønne farve får den til at ligne noget fra en legetøjsbutik. Men frøen er virkelig nok. Det er den sydamerikanske prikkede løvfrø (Hypsiboas punctatus). Og den er den første selvlysende, eller mere præcist fluorescerende, frø, som er opdaget.

Det skriver tidskriftet Nature, efter fundet blev udgivet i tidsskriftet PNAS. Frøen blev fundet i Argentina af forskere fra Universidad de Buenos Aires.

Tager du en lygte med ultraviolet lys, UV-lys, med på paddetur og støder på den prikkede løvfrø, kan du altså få den til at skifte udseende.

Under normalt lys har frøen en mere naturlig farvepalet af grønne, gule og røde farver. Men i dæmpet lys og med UV-belysning afgiver den en lys blå og grøn glød.

Du kan her se en animation af frøens forvandling under UV-lys.

De selvlysende dyr hører mest havet til

Frøen absorberer lys ved korte bølgelængder og genudsender lyset ved længere bølgelængder. Og det ses altså i form af fluorescerende lys.

Nature skriver, at det er sjældent, at landdyr er fluorescerende. Og indtil nu var det uhørt blandt padder, mens mange undersøiske arter har fluorescerende elementer.

Det gælder blandt andet fisk, koraller, hajer og endda havskildpadder.

På land var fluorescerende elementer hos dyr tidligere kun kendt hos papegøjer og nogle skorpioner.

Det er ikke helt klart, hvorfor dyr har denne evne. Men de fascinerende fluorescerende farver har sandsynligvis noget at gøre med dyrenes evne til at kunne tiltrække en mage eller at camouflere sig.