Forskere har i mange år vidst, at Jordens indre kerne hovedsageligt består af jern og nikkel, men i årtier har man også ledt efter et "manglende" grundstof.
Japanske forskere fra Tohuku University mener nu at kunne bevise, at det manglende grundstof er silicium, som udgør omkring fem procent af kernen. Det skriver BBC.
Forskerne er kommet frem til resultatet ved at imitere forholdene i Jordens indre og genskabe de høje temperaturer og tryk, der findes i det allerinderste af Jordens kerne.
Jordens indre kerne strækker sig fra 5150 - 6371 kilometer i dybden, og temperaturerne i kernen kan nå op på 4.000°. Det er både for dybt og for varmt til, at forskerne har mulighed for at undersøge kernen direkte.
Inge Lehmanns metoder stadig i centrum
I stedet har forskere i mange år studeret, hvordan trykbølger, også kaldet seismiske bølger, som opstår ved jordskælv, har bevæget sig ned gennem jorden for at kortlægge Jordens indre.
En metode, der blev opfundet den danske seismolog Inge Lehmann, i 1936.
De japanske forskere har i deres eksperiment skabt legeringer af jern og nikkel og blandet dem med silicium. Derefter har de udsat blandingen for de enorme tryk og temperaturer, der findes i Jordens indre.
Til sidst har de sammenlignet data fra eksperimentet med seismiske data og set, at dataene matchede. På den måde er de kommet frem til konklusionen om, at Jordens kerne må bestå af cirka fem procent silicium.
Forskerne mener blandt andet, at deres opdagelse kan gøre os klogere på, hvordan verden blev dannet.