Forskere kortlægger 1,2 millioner galakser i jagten på mørk energi

Det største 3D-kort nogensinde over fjerne galakser, gør forskerne klogere på et af universets største mysterier.

Firkanten til venstre viser et udsnit på 10 procent af kortet. Hver eneste prik er en galakse. Kortudsnittet indeholder dermed 120.000 galakser. Den spektroskopiske måling af hver galakse gør det todimensionelle billede til et 3D-kort, der kigger syv milliarder år bagud i tid. (© Jeremy Tinker/SDSS-III)

Universet er helt ufatteligt stort. Og et nyt kort, som man skulle tro gjorde universets størrelse lettere at begribe, gør næsten det modsatte. Heldigvis kan det gøre forskerne klogere på, hvordan universet er opstået, udvider sig og en dag går til.

Hundredvis af fysikere og astronomer har nemlig samarbejdet om at konstruere det største tredimensionelle kort over fjerne galakser nogensinde.

Kortet indeholder over 1,2 millioner galakser og beviser blandt andet Albert Einsteins generelle relativitetsteori.

Men vigtigst er det, at forskerne med kortet har udført de hidtil mest præcise målinger af den mørke energi, der driver universets accelererende ekspansion.

650 kubik milliarder lysår

Og kortet arbejder i den grad i astronomiske størrelser:

- Vi har brugt et årti på at indsamle målinger af 1,2 millioner galakser på en fjerdedel af himlen for at måle universets struktur i et område på 650 kubik milliarder lysår, siger en af de ledende forskere Dr Jeremy Tinker fra New York University i en pressemeddelelse.

- Kortet har gjort det muligt for os at lave de hidtil bedste målinger af mørk energis effekt på universets ekspansion. Vi gør vores resultater og kortet tilgængeligt for verden.

Energi får universet til at udvide sig

De nye målinger blev udført af Baryon Oscillation Spectroscopic Survey (BOSS)-programmet, der er en del af Sloan Digital Sky Survey III.

BOSS kigger på størrelsen af såkaldte baryon acoustic oscillations (BAO) i den tredimensionelle fordeling af galakser i universet. Ifølge forskerne begyndte mørk energi for alvor at påvirke universets ekspansion for omkring fem milliarder år siden. Og BOSS kigger netop på den periode i universets liv.

Og det giver et kort, der viser, hvordan universet har udvidet sig, siden det opstod for 13,8 milliarder år siden.

Dette billede er en skive, der udgør 3 procent af kortet. Skiven indeholder 48,741 galakser. Hver prik repræsenterer en galakse for seks milliarder år siden. Farverne indikerer om galakserne er langt væk (lilla) eller tættere på os (gul). Se også linket nederst i artiklen. (© Daniel Eisenstein/SDSS-III)

Tovtrækkeri mellem mørkt stof og energi

Kortet viser ifølge forskerne, at universet er formet af et konstant tovtrækkeri mellem mørk energi og mørkt stof.

- Vi har lavet det største kort, som lader os studere de 95 procent af universet, der er mørkt. I det her kort kan vi vise, at galakser blive trukket imod andre galakser af mørkt stof. Og på meget større skala ser vi effekterne af mørk energi, der river universet i stykker, siger David Schlegel, chefefterforsker ved BOSS og ansat på Lawrence Berkeley National Laboratory, i en pressemeddelelse.

Kortet afslører også, at tyngdekraften tydeligt får galakser til at bevæge sig mod regioner i universet med mere stof. Og den observerede mængde forklares godt af Einsteins generelle relativitetsteori.

Og det tyder på, at det er mørk energi, der driver universets ekspansion - og at det ikke er forskernes teorier om tyngdekraften, der er forkerte.

Se et udsnit af kortet i fuld opløsning her.

Facebook
Twitter