Forskere: Livet på Jorden burde først være opstået i fremtiden

Ifølge en ny teori skulle livet i universet først for alvor udvikle sig om milliarder af år. Universets lange alder betyder nemlig, at sandsynligheden for liv stiger med tiden.

Kigger man på universets alder, burde liv først blive udbredt på planeter omkring røde dværgstjerner langt ude i fremtiden. (© CHRISTINE PULLIAM)

Alle kender udtrykket, at et barn er for tidligt født. Og det kan måske overføres til livet på Jorden, i forhold til universets alder.

Det mener i hvert fald forskere fra Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

De har regnet på sandsynligheden for, at livet som vi kender det, skulle opstå i universet. Og de er nået frem til, at livet på Jorden i virkeligheden første burde have opstået langt ude i fremtiden i kredsløb om en rød dværgstjerne.

- Hvis man stiller spørgsmålet "hvornår er det mest sandsynligt, at liv opstår?", svarer man måske naivt "Nu". Men vi mener, at chancen for at liv opstår, bliver langt større i den fjerne fremtid, siger den ledende forsker Avi Loeb fra Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics i en pressemeddelelse.

Det liv vi kender blev først muligt omkring 30 millioner år efter Big Bang, da de første stjerner spredte nødvendige grundstoffer, som kulstof og ilt, i det tidlige univers.

Og livet vil efter alt at dømme ophøre i universet omkring 10 billioner - eller 10.000 milliarder - år ude i fremtiden, når de sidste stjerner brænder ud og dør.

Avi Loeb og hans kolleger har overvejet hvor sandsynlig livets opståen er mellem de to yderpunkter. Og ifølge dem tyder beregningerne på, at det ikke er omkring en stjerne som Solen, at livet vil blomstre.

Lette stjerner blive meget gamle

Den vigtigste faktor viste sig nemlig at være stjernernes levetid. Jo større masse en stjerne har, des kortere lever den. Stjerner tre gange så tunge som Solen, brænder fx ud inden livet overhovedet har udviklet sig på dens eventuelle planeter.

De mindste stjerner vejer til gengæld under 10 procent af Solen - og kan brænde i 10 billioner år. Rigeligt med tid for livet at opstå i.

Derfor stiger sandsynligheden for liv med tiden - faktisk er chancerne for at livet opstår i fremtidens fjerne tåger ifølge forskerne over 1000 gange højere end nu.

- Så hvorfor lever vi ikke i universets fjerne fremtid i kredsløb om en stjerne med lav masse, spørger Avi Loeb.

- Én forklaring er, at vi er for tidligt udviklede. En anden mulighed er, at miljøet omkring stjerner med lav masse er farligt for liv.

Røde dværge kan slå livet ihjel

Røde dværge er små og svage stjerner med meget lav masse, som lever meget længe. Men på trods af at de ikke brænder specielt voldsomt, er unikke risici i kredsløb om dem.

Tidligt i deres udvikling sender stjernerne voldsomme udbrud og store mængder ultraviolet stråling ud, der kan rive atmosfæren af eventuelle klippeplaneter i den beboelige zone.

For at blive klogere på om livet på Jorden er for tidligt - eller for farligt omkring stjerner med lav masse - foreslår Avi Loeb, at forskningen fokuserer på at finde ud af, om der kan være beboeligt på fremmede planeter i kredsløb om netop røde dværgstjerner.

Han håber på, at missioner, som exoplanet-jægeren TESS og kæmpe-rumteleskopet James Webb Space Telescope, kan hjælpe forskerne med at forbedre deres teori.

Facebook
Twitter