Forskere måler om fodbold gavner hjemløse kvinder

Socialt udsatte kvinder har det svært både fysisk og psykisk, men måske kan boldtræning med andre kvinder ændre deres liv.

Hjemløseorganisationen OMBOLD arrangerer flere steder i Danmark fodbold for socialt udsatte kvinder og mænd. Billedet er fra et præsentationsstævne med spillere, politikere osv. (Foto: OMBOLD © OMBOLD)

Til april udtager hjemløseorganisationen OMBOLD spillerne til kvindernes hjemløselandshold i fodbold. Og så går forskere fra Københavns Universitet i gang med at måle kvindernes fysiske og psykiske form.

Professor Peter Krustrup og hans kolleger fra Center for Holdspil og Sundhed under Institut for Idræt og Ernæring vil undersøge, om fodboldtræning forbedrer de socialt udsatte kvinder kropsligt og humørmæssigt.

Hjemløseforskning med fodbold
 • Kvindernes hjemløselandshold bliver udtaget i april
 • Spillerne kommer normalt fra hele landet
 • Der bliver fire træningssamlinger
 • Der er VM i september i Amsterdam i Holland
 • Københavns Universitets Center for Holdspil og Sundheds (CHS) projekt løber i seks måneder.
 • Kvinderne bliver testet før træningen for alvor går i gang, midtvejs og til slut fysiologisk og psykologisk.
 • Forskningsprojektet skal følges op af et større projekt med utrænede unge og midaldrende kvinder fra Kofoeds Skole på Amager.
 • Spillerne får målt puls og bevægelseshastighed under træning ved hjælp af GPS, hvor man hele tiden kan registrere hastighed og acceleration. Man videofilmer dem, så man kan se vendinger, tacklinger, skud og hop.
 • Man undersøger også, om spillerne får en bedre trivsel og livskvalitet ved hjælp af spørgeskemaer.
 • Erfaringerne med socialt udsatte mænd er, at fodbold forbedrer hjertekredsløb, muskler, knogler og balanceevne og gør dem gladere.
 • Kilde: CHS og OMBOLD

Kvinderne bliver undersøgt, inden de begynder at træne, for at man kan måle de eventuelle ændringer i sundhedstilstanden, der sker undervejs.

Tre måneder inde i projektet – midtvejs - laves en ny undersøgelse, og endelig laves en tredje undersøgelse, når projektet slutter efter VM i fodbold for hjemløselandshold i Holland i september.

Spillerne får blandt andet målt puls og bevægelseshastighed ved hjælp af GPS, hvor man hele tiden kan registrere hastighed og accelerationer. Og man videofilmer spillerne, så man kan se antallet af vendinger, tacklinger, skud og hop.

Kæmper med flere problemer

- Det er mennesker med en elendig sundhedsprofil, sociale problemer og ofte misbrugsproblemer. De har lav muskelmasse, lavt kondital, dårlig hjertefunktion og en del af dem også for højt kolesteroltal og for meget mavefedt, siger Peter Krustrup.

På baggrund af tidligere forskning med kvinder i samme aldersgruppe tror forskerne, at de hjemløse kvinder også vil have stort udbytte af fodbold i form af bedre kondition, hjertefunktion og balance samt stærkere muskler og knogler.

- Det vil potentielt give en markant nedsættelse af risikoen for hjertekarsygdom og knoglebrud for socialt udsatte kvinder, vurderer Peter Krustrup.

Tester både trænede og utrænede kvinder

Projektet med hjemløselandsholdet omfatter kun 8-10 kvinder, og forskningsmæssigt vil det ikke være stærkt nok til at konkludere noget videnskabeligt.

Derfor regner forskerne med, at undersøgelserne senere på året følges op af en større undersøgelse, hvor man vil se effekterne af fodboldtræning for en stor gruppe unge og midaldrende socialt udsatte kvinder på den sociale institution Kofoed Skole på Amager.

- Grunden til, at vi alligevel vil måle på landsholdet, er, at vi også er interesseret i at se træningsintensitet og træningseffekter af streetfodbold for dem, der har fodboldmæssige forudsætninger og sammenligne med dem, der ikke har, siger Peter Krustrup.

Fodbold virker bredspektret på hjemløse mænd

Center for Holdspil og Sundhed har tidligere kigget på de gavnlige effekter af fodboldtræning for hjemløse mænd.

Forskning viste i sommer, at socialt udsatte mænd har stor gavn af at spille fodbold. Træningen forbedrer mændenes hjertekredsløb, muskler, knogler og balanceevne. Og fodbolden gør dem samtidigt gladere.

- Med mændene så vi, at fodbold virkede bredspektret på alle de ting på én gang, siger Peter Krustrup.

Psykologiske effekter af træning

Men man kan ikke bare overføre forskningsresultater med mænd på kvinder, for der kan være forskel kønnene imellem.

Fx indikerer forskning, at træning gavner kvinder mere humørmæssigt end mænd.

- Derfor er det specielt vigtigt i projektet med OMBOLD at undersøge de psykologiske effekter, som træning har på kvinder, siger Anne-Marie Elbe, der er lektor på Center for Holdspil og Sundhed.

Spørgeskemaer måler stress og angst

Der er mange studier, der viser, at træning har positive effekter på psykologisk velbefindende som stressreduktion, angstreduktion og humørændringer.

Forskerne vil ved hjælp af spørgeskemaer måle kvindernes trivsel og se, om træningen og samværet med andre hjælper dem mod at blive ramt af depression.

- Det antages, at regelmæssig deltagelse i fodbold kan reducere disse kvinders depressioner og angstniveauer og øge deres opfattelse af livskvalitet, siger Anne-Marie Elbe.

Forskning fra Center for Holdspil og Sundhed har tidligere vist, at socialt udsatte mænd har stor fysiologisk og psykosocial gavn af at træne gadefodbold sammen. Men forskningen kan ikke overføres fra mænd til kvinder, fordi andre studier har vist, at kvinder reagerer anderledes fx psykologisk på fysisk træning. (Foto: Hanne Kokkegård - DR Videnskab © DR videnskab)