Forskere samler viden om alle planters liv og død

En ny database samler al den viden, som forskere gennem tiden har publiceret om planters livscyklus.

En ny database samler al den viden, som forskere indtil videre har om planters livscyklus. (© Scanpix)

Klimaforandringer og invasive arter er nogle af truslerne mod de danske naturtyper, og overalt i verden kæmper forskere for at holde truede naturtyper ved lige.

En ny database samler nu al kendt viden om planters livscyklus, hvilket gør det muligt for forskere at få overblik over hvad, der gør truede arter truede, invasive arter invasive, og hvordan klimaforandringer påvirker en arts udvikling.

Alle kan få viden om planternes liv

Databasen er primært udviklet til forskere og studerende, som interesserer sig for planter, men alle kan få adgang.

En af pointerne med databasen er nemlig, at det skal blive nemt og gratis at opdrive den viden, man ønsker om en pågældende plante eller art.

Og logger man ind, kan man finde alt fra informationer om planternes livscyklus til hvor hurtigt, de vokser, og hvordan, de reagerer på ændringer i klimaet.

Dermed bliver det nemmere at studere, hvordan en art vil klare sig i fremtiden.

Databasen udfylder et videnskabeligt hul

Owen Jones er adjunkt ved Biologisk Institut på Syddansk Universitet, og han er en af initiativtagerne til den nye database.

- Databasen udfylder et stort hul, siger Owen Jones.

Lignende databaser findes nemlig allerede indenfor mange genrer af sundhedsvidenskaben, men det er den første af sin slags, som gemmer informationer om planter.

- Ved at gøre denne her data tilgængelig for enhver, håber vi at skubbe videnskaben fremad, siger han.

Databasen er stadig under udvikling, men Owen Jones og kollegaer vil løbende opdatere dens indhold, og i 2015 lancerer de en søsterdatabase, som på samme måde samler al viden om dyrenes livscyklus.

Facebook
Twitter