Forskere vil have uroksen tilbage i Europa

Måske bliver uroksen den næste ulv.

Den sortbrogede malkerace er langt fra den afdøde urokse, men måske kommer vi fremtiden til at se dens vilde fætter i den europæiske natur. (Foto: Randers Kommune)

Vi kender den fra hulemalerier i bl.a. Lascaux og Livernon i Frankrig og fra urokseknogler i Danmark. I over 250.000 år var uroksen en fast del af den europæiske natur og et jagtbytte for vores forfædre.

I 1627 dræbte jægere dog det sidste eksemplar i Jaktorów-skoven i Polen, og siden da har uroksen været uddød.

Det er der dog en række forskere fra bl.a. Portugal og Holland, der forsøger at ændre på med flere avlsprogrammer, der kombinerer genetiske træk fra vor tids kvæg for at skabe en race, der minder om uroksen – det skriver Business Insider.

Genetiske præg

Ved at kombinere træk fra forskellige kvægracer med særligt fokus på racer fra de Iberiske Halvø og Italien, der genetisk minder om uroksen, prøver bl.a. Tauros-programmet og at fremavle en race, der minder om uroksen.

Uroksen i sig selv var noget af en kleppert på næsten to meter ved skulderen for en tyr og med en vægt på op til et ton.

Professor Donato Matassino fortæller til den engelske avis The Telegraph, at de formodentlig ikke kan skabe et dyr, der er 100% som uroksen, men de kan fremavle et, der minder meget om det.

Bedre vilkår i naturen

Formålet med at fremavle en alternativ urokse er, at den skal kunne leve frit i naturen. Ved at reintroducere en urokse til naturen, mener forskerne at det tomrum i fødekæden, som den uddøde okse udgjorde, nu igen kan fyldes.

Forsøgene med uroksen er på den måde et eksempel på samme udvikling, som man ser med vildsvin og ulve, der nu lever frit i naturen rundt om i Europa.

Avlsprogrammet til uroksen er allerede i gang og der findes nu forsøgsvis allerede krydsninger på vej mod uroksen i blandt andet Holland, Portugal, Spanien, Kroatien, Tjekkiet og Rumænien.

Den oprindelige urokse i Danmark

Uroksen har også været fritgående i Danmark - og har været jagtbytte for vores forfædre. Der findes to komplette urokseskeletter i Danmark.

Der kan ses komplette urokseskeletter på bl.a. Zoologisk Museum i København og Nationalmuseet i København. Begge skeletter er fundet på Sjælland og er over 8000 år gamle (det ene op til 10.000 år gammelt), men faktisk har uroksen været i Jylland helt op til jernalderen for 2500 år siden.

Udover de to kompletter skeletter findes der også dele af urokser på flere af landets andre museer.

Facebook
Twitter