Forskning: Veltrænede muskler beskytter mod depression

Museforsøg viser, at træning gør muskler i stand til at rense blodet for stoffer, der øger risikoen for stress og depression.

Træn dine muskler ved styrketræning eller anden motion og beskyt dig mod stress og depression ... Svenske forskere har gjort en opdagelse, der kan ændre måden, man behandler mennesker med depression på. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)

Motion hjælper på humøret og gør os glade 'i låget', og ofte hører vi om, at mennesker med psykiske problemer får det bedre, når de dyrker sport.

Hidtil har forskere ikke vidst, hvorfor motion kan holde stress og depression på afstand, men nu har forskere fra Karolinska Institutet i Stockholm i Sverige fundet en forklaring.

Fysisk træning gør musklerne i stand til at rense blodet for et stof, der ophobes under stress, skriver Karolinska Institutet.

Opdagelsen kan få betydning for, hvordan man behandler depressioner i fremtiden, mener forskerne.

Mus med veludviklede muskler

Mia Lindskog fra afdelingen for neurovidenskab på Karolinska Instituttet har sammen Jorge Ruas fra Institut for Fysiologi og Farmakologi lavet forsøg med mus.

Forskerne vidste, at proteinet PGC-1a1 (udtales PGC-1alpha1) stiger i muskulaturen ved fysisk træning. I forsøget brugte de mus, der genetisk var ændret, så de havde høje niveauer af PGC-1a1 i musklerne.

Så stressede forskerne de genetiskændrede mus og en kontrolgruppe med mus med høje lyde, blinkende lys og ændrede konstant på musene døgnrytme.

Efter fem uger var de normale mus blevet stressede og viste tegn på depression. De genetisk modificerede mus med flotte muskler havde ingen symptomer.

Musklerne omdanner stressstoffer

Forskerne opdagede, at mus med højere niveau af PGC-1a1 i musklerne også havde højere niveau af et enzym - KAT.

KAT nedbryder stoffet kynurenin, som dannes ved stress, til kynureninsyre, som er et stof, der ikke kan gå fra blodet til hjernen.

Man ved ikke præcis, hvad kynurenin gør, men man ved, at mennesker med psykisk sygdom har højere niveau af stoffet i blodet.

Museforsøget viste, at mus, der fik kynurenin, også blev deprimerede.

De muskelstærke genetisk ændrede mus blev derimod ikke påvirket, fordi stoffet hurtigt blev omdannet til kynureninsyre på grund af musklernes rensende effekt med KAT-enzymet.

Processen sker ikke i hjernen

Forskerne troede fra begyndelsen, at en trænet muskel ville producere et stof med gavnlige virkninger på hjernen. Men processen sker et andet sted:

- Veltrænede muskler producerer et enzym, der renser kroppen for skadelige stoffer, så musklerne minder om nyrernes og leverens funktioner, siger Jorge Ruas med henvisning til, at musklerne har en afgiftende effekt, der beskytter hjernen.

- Det er muligt, at studiet åbner op for et nyt farmakologisk princip i behandlingen af depression, hvor man forsøger at påvirke musklerne i stedet for at målrette behandlingen mod hjernen, siger Jorge Ruas.

Forskningsresultatet er blevet offentliggjort i tidsskriftet Cell.