Forskningsprojekt: Alle kvinder er enten bi- eller homoseksuelle

Det er konklusionen på en undersøgelse foretaget på University of Essex i England. Dansk kønsforsker stiller sig kritisk.

Kan kvinder være heteroseksuelle? Ikke ifølge forskerne bag nedenstående undersøgelse.

En undersøgelse, foretaget af en række engelske forskere fra University of Essex, konkluderer, at kvinder kun kan være bi- eller homoseksuelle.

I undersøgelsen skulle 345 kvinder af forskellig seksuel orientering, se en række videoer med seksuelt indhold, hvor både mænd og kvinder indgik.

I takt med at kvinderne skulle koncentrere sig om videoerne, blev deres kropslige reaktioner målt. Det var både deres puls og udvidelse af pupillerne, men også blodtilførslen til kønsorganerne.

Derudover blev kvinderne, der i øvrigt var af forskellige aldre og etnicitet, også bedt om at placere sig selv på en seksulaitetsskala.

Skalaen strakte sig fra 'udelukkende heteroseksuel' i den ene ende til 'udelukkende homoseksuel' i den anden.

Heteroseksuelle kvinder tænder på sit køn

Resultatet af undersøgelsen viste, ud fra deres biologiske reaktioner, at 82 % af alle kvinderne blev opstemte af at se på både mænd og kvinder i seksuelle sammenhænge.

Blandt de kvinder som havde kategoriseret sig som værende heteroseksuel, blev 74 % også meget opstemte af at se kvinder i en seksuel sammenhæng.

Det fik en af hjernerne bag forskningen, dr. Gerulf Rieger til at udtale:

- Selvom størstedelen af kvinderne mente, at de var heteroseksuelle, viser vores undersøgelse med al sikkerhed, at når det kommer til, hvad der tænder dem, er de enten bi- eller homoseksuelle. Aldrig heteroseksuelle, skriver han i rapporten om forskningen.

De kvinder, der reagerede mindst på mændenes fremtoning, var også de, som havde placeret sig i den homoseksuelle ende af seksualitetsskalaen. Ikke nogen overraskelse, ifølge forskerne.

- Den kvindelige krop er begærlig

Men ifølge Karen Sjørup, kønsforsker på RUC, er det en grov konklusion, som forskerne i England er kommet frem til.

- Køn og seksualitet er noget, vi skaber og performer. Det er ikke bundet til et bestemt mønster. En kvinde kan sagtens have glæde af en anden kvindes krop, men det gør altså ikke én lesbisk, at blive draget af en kvinde med store, flotte bryster. Den kvindelige krop er bare meget mere begærlig og det vækker noget i os.

Karen Sjørup mener ikke, at undersøgelsen siger noget entydigt om kvinders seksualitet:

- Den viser bare, at kvinder tænder på kvinder og det kan ikke definere kvindens seksualitet alene.

Kønsforskeren uddyber ydermere, at det er en gammel diskussion i kønsforskningen - hvorvidt alle kvinder er homoseksuelle eller biseksuelle:

- Vores første kærlighedsobjekt er moren, så hvordan er det lige, at vi overfører vores lyster over til en mand? Der kan man bare sige, at vores seksualitet er i høj grad påvirket af vores livsomstændigheder - og netop derfor, giver det en kvinde autoritet til at blive gift med det modsatte køn.

Har ovenstående artikel fanget din opmærksomhed? Så kan du lytte til Tændt på P1 kl. 13:33, hvor vi går dybere ind i homoseksualitetsbegrebet.