Fossil af 245 mio. år gammelt havkrybdyr gemmer hemmelighed i maven

Den fire meter lange dinosaur- og krokodillestamfader lagde ikke æg, men fødte levende unger.

En rekonstruktion af det 245 millioner år gamle havkrybdyr, Dinocephalosaurus. (Foto: handout © Scanpix)

I et område af det sydvestlige Kina, der for 245 millioner år siden var dækket af hav, har palæontologer gjort et overraskende fossilt fund.

De har nemlig udgravet et 245 millioner år gammelt og mindst fire meter langt forstenet havkrybdyr af slægten Dinocephalosaurus, som har vist sig at være drægtig, da det døde.

Og ikke nok med det. Palæontologerne har opdaget, at krybdyret ikke lagde æg, men fødte levende unger.

Dinocephalosaurus er en stamform til de dinosaurer, som omkring 15 millioner år senere indtog Jorden, og til nutidens fugle og krokodiller.

Men i modsætning til både dinosaurer, fugle og krokodiller lagde Dinocephalosaurus altså ikke æg.

Det 245 millioner år gamle fossil blev fundet af palæontologer i et stort stykke kalksten tilbage i 2008, og nu har de udgivet deres forskningsresultater i tidsskriftet Nature Communications.

Tidligere var palæontologerne ikke sikre på, at det faktisk var et foster, de havde opdaget i dyrets mave, eller om der bare var tale om et sidste måltid under fordøjelse. Men de er nu overbeviste på grund af bla. fostrets størrelse og dets position i maven.

Hvis dyret har født levende unger, har det efter alt at dømme været en fordel, fordi det ikke har skullet slæbe sin store, klodsede krop op på land for at lægge æg.

Men det er også en indikation af, at nutidens fugle og krokodiller i princippet kan føde levende unger.

Forskere mener, at Dinocephalosaurus, der herskede i Triastidens enorme hav, var mindst fire meter langt, hvoraf halsen har udgjort det halve.

Den lange hals har dyret formentlig udnyttet til at fange føde, mens resten af dens krop har været kamufleret på havbunden.

Facebook
Twitter