Fra Berlin til Vestjylland: Hunulv har vandret langt

Den lange tur fra Tyskland er foregået ganske ubemærket.

(© Emil Thorbjörnsson)

For første gang siden ulven i 2012 genindvandrede til Danmark, dokumenterer DNA-prøver nu, at også en hunulv er flyttet permanent hertil fra Tyskland.

Men de to DNA-prøver fra ulve-afføring afslører ikke blot, at der er tale om en hunulv. De kan også fortælle præcist, hvor hun kommer fra og hvilket kobbel, hun er født ind i.

Og hunulven har været på lidt af en vandretur.

Hun har nemlig tilbagelagt mindst 550 kilometer - hvis hun vel og mærket er gået i lige linje, hvilket næppe er tilfældet.

Takket være samarbejdet CEwolf, som samler alle de centraleuropæiske ulve i et register, ved vi, at den danske hunulv er datter af det såkaldte Göritz-Klepzig-kobbel.

Koblet bor ca. 25 kilometer sydvest for Berlin i et område på grænsen mellem delstaterne Brandenburg og Sachsen-Anhalt.

Det er ikke nemt at se, men videoen her viser et ulvepar, der løber sammen. Videosekvensen stammer fra et vildtkamera og er optaget 3. marts i år - et sted i Vestjylland:

Nu venter familielivet

Forældrene fik hvalpe første gang i 2012 og har ynglet hvert år siden. Hunulven er formentlig født i 2014 eller 2015 og har forladt flokken, efter nye hvalpe er kommet til.

- Vi ved ikke, hvornår hunulven er kommet til Danmark, men der er ingen spor af den inden november 2016, så den er sandsynligvis kommet hertil gennem Schleswig-Holstein i løbet af sommeren 2016, fortæller Peter Sunde, der seniorforsker på Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.

De fleste unge ulve forlader flokken 1-2 år efter, de er blevet født. Både hanner og hunner strejfer, men hanner er mere tilbøjelig til at strejfe over længere tid og større afstande.

Men for to af de danske ulve er det omflakkende liv nu skiftet ud med et permanent ophold i Vestjylland, hvor den tyske hunulv danner par med en af de hanulve, der tidligere er vandret ind i Danmark.

Forskere fra Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum i Aarhus forventer, at det danske ulvepar får unger allerede i år eller næste år.