Fremtidens strøm skal komme fra rummet

De fleste får solpaneler på tagene, men hvis man virkelig vil hente strøm så sender vi dem - i rummet.

De fleste får solpaneler på tagene, men hvis man virkelig vil hente strøm så sender vi dem - i rummet.

Store fordele

Man regner med at vi skal bruge ca. en halv gang mere energi i 2050 end i dag. Vi slubrer det i os i takt med vindmøllerne roterer, kulminerne bliver dybere og oliestrømmen hoster. Og derfor er vi nødt til at finde nye energiformer.

Og de er kæmpe fordele ved at hente strøm fra rummet fortæller professor på DTU John Leif Jørgensen:

- Det vil give os en fantastisk energikilde der er fri for co2 og så er der masser af den. Kun ca. 1/10 af den energi som solen sender mod jorden bliver brugt – resten forsvinder bare videre ud i rummet.

Forskerne forstiller sig at sende kæmpe solcelleparker op i rummet, for deroppe er der masser af plads, og vi kan sagtens gøre det allerede i dag. Hvis man sætter solceller op på jorden, så optager man plads der kunne være brugt bedre, men oppe i rummet er der masser af plads til de enorme arealer der skal til for at dække jordens energibehov. Og så vil solpaneler i rummet virke bedre end her på jorden, for deroppe er der aldrig er nat.

Kæmpe solfangerpark i rummet

De kæmpe solcelleparker der skal flyve rundt over hovederne på os og høste strømmen i rummet, koncentrere selv strømmen og sender den ned til jordens overflade via enten laser eller mikrobølger. Det vil ske næsten uden strømtab, hvis man vælger den rigtige måde at overføre strømmen på. Stationer på jorden samler energien igen, og distribuerer den som vi kender det fra almindelige kræftværker.

Der er allerede lavet forsøg med at sende trådløs energi over store afstande og det virker fint.

Alt i alt virker rumstrøm som en god løsning – hvorfor er den så ikke gjort til virkelighed?

Showstopper

Der er bare lige det med pengene. Det er dyrt at sende kæmpe solcelleparker op i rummet, og energiformer som vi kender dem i dag er stadig for billige til det kan betale sig.

- Efter skiffergas er blevet så udbredt er solcelleparkerne i rummet skubbet længere ud i fremtiden, mener John Leif Jørgensen.

Alligevel er han fortrøstningsfuld. Om 10 års tid vil det være billigere end i dag at sende raketter op og man vil have udviklet robotter til at samle solcelleparkerne og dermed stiger sandsynligheden strøm fra rummet bliver virkelighed.

- I det lange løb er det ikke rentabelt at brænde fossile brændsler af, så solceller i rummet er en rigtig god mulighed for energi i fremtiden, slutter professor John Leif Jørgensen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk