Frygt for edderkopper gør fårekyllinger fede

Hvis en fårekylling fornemmer en edderkop i nærheden, men ikke kan flygte, så æder den sig fed, og det øger dens mulighed for at overleve.

Fårekyllinger æder sig fede for at undgå at blive spist af edderkopper (Foto: Cathy Keifer © SCANPIX)

Når et byttedyr fornemmer tilstedeværelsen af et rovdyr, vil byttedyret forsøge at overleve ved at ændre adfærd.

Oftest vil det medføre, at byttedyret spiser mindre, men nu har forskere opdaget, at fårekyllinger i stedet æder sig fede, og det øger faktisk deres chance for at overleve.

Forskere afslører fårekyllingens strategi

Det var tyske forskere, som opdagede fårekyllingernes smarte trick ved at lave to forsøg.

I det første forsøg satte forskerne fårekyllinger på jordbærplanter, hvor der tidligere havde siddet edderkopper, og efter tre dage målte de, hvor meget fårekyllingerne havde spist, og hvor meget de havde taget på i vægt.

I det andet forsøg satte de edderkopper ind til fårekyllinger – både til dem, som allerede havde siddet på planter med edderkoppespor, og nogle, som aldrig havde været i nærheden af edderkopperne.

Og så noterede forskerne hvor mange fårekyllinger, der blev ædt i løbet af 24 timer.

Fede fårekyllinger overlever

Normalt vil dyr æde mindre, hvis de udsættes for stress, men det viste sig, at fårekyllinger, som sad på jordbærplanter med edderkoppespor, åd 72 procent mere i gennemsnit, og derfor blev de også federe end deres ustressede artsfæller.

Og overraskende nok havde de fede fårekyllinger større chance for at overleve, da forskerne efterfølgende lod en edderkop komme på besøg.

Når fårekyllingerne ikke har mulighed for at flygte, virker det altså som en overlevelsesstrategi, at de i stedet æder sig fede, og forskerne forklarer det med, at edderkopper oftere undgår større byttedyr.

Erfarne fårekyllinger har bedre overlevelsesmuligheder

Studiet viser derudover også, at det er de erfarne fårekyllinger, som overlever. Har et dyr tidligere oplevet spor efter et rovdyr, så er dette dyr måske bedre til at overleve et senere egentligt møde med fjenden.

Og for fårekyllingerne er der endnu en fordel ved stressspisningen. Ved at øge indtaget af føde kompenserer insektet nemlig for den ekstra energiudgift, der er forbundet med den stressede situation.

Endelig er resultaterne vigtige i forhold til bekæmpelse af fårekyllinger i landbruget. Forsøger man sig med biologisk bekæmpelse ved at sætte edderkopper ud, så kan man nemlig i følge studiet risikere, at problemet bliver værre, hvis fårekyllingerne ikke kan flygte, for i det tilfælde æder de bare mere.

Facebook
Twitter