Fuglekongen har indtaget Bornholm

På vejen sydover tanker Europas mindste fugl fedtdepotet op på klippeøen i Østersøen.

Fuglekongen vejer bare 4,5 gram og er 9 centimeter lang. Den lever i Europa og Asien. (Foto: Alpsdake © Alpsdake og Wikimedia Commons)

Store flokke af fuglekonger tager i disse dage et pitstop på Bornholm. De kommer fra Sverige, Finland og Baltikum og er på vej sydover til det vestlige og centrale Europa, hvor de skal overvintre.

Klippeøen ligger perfekt placeret, så fuglene kan tanke deres fedtdepoter op. Og derfor er det en årlig tilbagevende begivenhed på Bornholm, forklarer naturvejleder på Bornholm Jens Kofoed i P1 Morgen.

Det er en hård og farefuld tur for den lille fugl, der vejer bare 4,5 gram og er 9 centimeter lang.

Men faktisk kan vi mennesker let give de små fugle en hjælpende hånd – med brændstof og sikkerhed – uanset om vi bor på Bornholm eller møder andre små trækfugle.

Giv den Nutella og beskyt den mod katten

Når der kommer store flokke af fugle, sker det ofte, at nogle af dem flyver ind i store vinduespartier.

Og så besvimer de og får en lille hjernerystelse. Normalt kommer fuglene sig efter 20 minutter. Men hvis katten står på lur, bliver Bornholm, haven eller altanen endestation.

- Så ser man en besvimet fugl, skal man forsigtigt løfte fuglen op og sætte den i sikkerhed for katten, siger Jens Kofoed.

- Og når man så alligevel har fat i fuglen, kan man forsigtigt trykke på siden af næbet, så det åbner sig lidt, og sætte en lille klump smør eller Nutella ind i næbet, siger han.

For det giver fuglen en masse næring til den næste etape af den strabadserende tur sydover.

Facebook
Twitter