Fundet i Kina: Den største bevingede dino nogensinde

Zhenyuanlong suni er en fætter til velociraptoren, var to meter lang og havde en imponerende fjerdragt. Et komplet fossil af dinosauren, der levede for 125 millioner år siden, er fundet i Kina.

  • Sådan kan Zhenyuanlong suni have set ud. Den brugte måske sin fjerdragt til parringsleg, men den kunne ikke flyve. (Foto: Chuang Zhao © Scanpix)
  • Det utroligt velbevarede fossil af den fjerklædte dinosaur Zhenyuanlong suni, der levede i Kina for 125 millioner år siden. (Foto: handout © Scanpix)
1 / 2

VIDENSKABSBILLEDET

Palæontologer har gravet den største bevingede dinosaur nogensinde op i det nordøstlige Kina.

Den hedder Zhenyuanlong suni og var omkring to meter høj. Fundet er publiceret i Scientific Reports.

Fossilet er så velbevaret, at forskerne har kunnet rekonstruere dinosaurens fjerdragt, som viser sig at være særdeles imponerende.

Den havde angiveligt fjer over hele kroppen, fra små fjer på halsen, til lange dekorative fjer på halen. Dinosauren deler forfader med velociraptoren, som blev verdenskendt efter sin rolle i filmen Jurassic Park.

På trods af sine flotte fjer og sine store vinger, er Zhenyuanlong suni lidt af en gåde for forskerne. For dens vinger var sandsynligvis for små til, at den kunne flyve.

Vingerne kan dog muligvis have spillet en rolle i dinosaurernes parringsleg - eller som en måde at holde æggene varme på.