Fysikernes rygtebørs er rødglødende: Tyngdebølger kan være opdaget

Einstein forudså tyngdebølgerne for 100 år siden. Og kan vi observere dem, har det vidtrækkende konsekvenser for vores forståelse af Universet.

Kæmpe-fysikeksperimentet LIGO har måske opdaget tyngebølger. Her tjekker en tekniker, at optikken i den avancerede detektor er 100 pct rene. (© Matt Heintze/Caltech/MIT/LIGO Lab)

På de sociale medier begynder et fysik-rygte at få mere og mere fart. Et rygte der omhandler et af fysikkens mest omdiskuterede fænomener: Tyngdebølger.

Rygtet vil nemlig vide, at verdens største tyngdebølge-eksperiment LIGO måske allerede har observeret de mystiske bølger, som Einstein forudsagde for omkring 100 år siden, direkte.

Har rygterne noget på sig, er det en af de største opdagelserne indenfor fysikken - nogensinde.

Tyngdebølgerne - eller gravitationsbølgerne, som de også kaldes - blev forudsagt af Einstein tilbage i 1915. Hans relativitetsteori beskriver, at tyngdebølger opstå når ekstremt tunge astronomiske objekter rører på sig - fx når to sorte huller støder sammen.

Også ekkoet efter Universets opståen menes at kunne opfattes som tyngdebølger.

Einstein mente dog ikke, at vi nogensinde ville kunne observere bølgerne.

Men noget tyder på, at det nu måske alligevel er sket.

Rygter startede i september

LIGO, der er en forkortelse for Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, har ledt efter tyngdebølgerne fra 2002 til 2010 - men uden held.

I september sidste år blev eksperimentet opgraderet og fik navnet Advanced LIGO.

Knap en uge efter begyndte rygterne.

Den kendte kosmolog Lawrence Krauss fra Arizona State University, skrev på Twitter, at den opgraderede detektor allerede havde registreret noget.

Rigtige resultater om et par måneder

Nu har Lawrence Krauss tweeted igen. Og denne gang skriver han, at rygtet er blevet bekræftet af en uafhængig kilde.

Ifølge New Scientist siger Lawrence Krauss, at der kan være tale om et testsignal, men at han anser det for usandsynligt.

Han har angiveligt fået at vide, at holdet omkring LIGO er i gang med at skrive en videnskabelig artikel om opdagelsen - og det ville man ifølge ham ikke gøre efter sådan en test.

Officielt er forskerne ved LIGO stadig igang med at analysere data fra den første kørsel efter opgraderingen. Det eksperiment slutter efter planen i dag.

Men det kommer til at tage nogle måneder før resultaterne er klar. Indtil da ønsker forskerne bag ikke at spekulere.

Den udmelding bakkes op af flere andre forskere - både på sociale medier og i traditionelle medier.

Tidligere eksperimenter, som fx BICEP-forsøget på antarktis, har nemlig - fejlagtigt - meldt ud, at de havde registreret tyngdebølger. Så det gælder om at være helt sikker.

Imens jagter flere andre eksperimenter også de flygtige tyngdebølger. Blandt andet rumsonden Lisa Pathfinder, der har danske instrumenter om bord.