Gen-saks kan løse mysterium om barnløshed

Med CRISPR har forskere fået ny viden om menneskefosterets tidlige udvikling.

CRISPR/Cas9 kan klippe og klistre i DNA og på den måde fx udrydde sygdomme. Teknologien kan dog også bruges til at ændre øjenfarve eller forhindre skaldethed. (© ColourBox)

Det genmanipulerende værktøj, CRISPR-cas9, blev i 2015 valgt som årets gennembrud i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science.

Med CRISPR kan man på molekylær niveau klippe i gener hos både planter, dyr og mennesker.

Nu har forskere fra Francis Crick Institute i London for første gang brugt gen-saksen til at undersøge menneskefosterets udvikling i de første syv dage efter befrugtningen. Efter de syv dage stoppede man fostrenes udvikling.

Om forskningen

Forskerholdet fik 58 menneskefostre doneret til undersøgelsen fra fertilitetsklinikker. Fostrenes udvikling blev stoppet efter 7 dage.

De britiske myndigheder har godkendt forskningsprojektet.

Forskningen er offentliggjort i Nature.

De engelske forskere har undersøgt, hvad der sker, hvis man forstyrrer produktionen af proteinet OCT4. Proteinet er vigtigt for menneskefosterets udvikling.

Hidtil har man kun lavet sådanne undersøgelser på musefostre.

Blandt resultaterne i undersøgelsen var, at menneskefostre stopper deres udvikling hurtigere end musefostre ved mangel på det vigtige protein. Man fandt også, at der var uventede uregelmæssigheder i cellerne, der er starten på moderkagen.

- Det sidste resultat er særligt vigtigt, fordi forskere har dårlige modeller for at undersøge moderkagens udvikling - og for at finde ud af hvordan processen kan gå galt, siger Kathy Niakan, der er forskningleder på forskningsprojektet, ifølge Nature.

Forskningen kan måske også gøre det nemmere for kvinder at blive gravide.

- Denne forskning kan også potentielt hjælpe med at finde metoder til at øge succesraten ved kunstig befrugtning og hjælpe med forstå hvorfor graviditeter mislykkes, siger Kathy Niakan ifølge Nature.