Genial trafikløsning: Kinesisk kæmpebus "skræver" over bilerne

Efter flere år på tegnebrættet har kineserne endelig bygget en enorm bus, der lader bilerne køre under den.

Bussen er næsten otte meter bred og høj nok til at bilerne bare kan køre under den, mens bussen holder stille.

Der har cirkuleret billeder af en såkaldt "skrævende" bus på internettet i årevis.

Bussen er et forslag til hvordan man billigt kan gøre noget ved Kinas enorme og stadigt voksende trafikproblemer. For den tillader simpelthen bilerne at køre under den, mens passagererne stiger af og på fra særlige platforme.

Nu er den skøre drøm, der blev præsenteret første gang allerede i 2010, endelig blevet virkelighed.

I denne uge kørte den - i vores øjne - decideret geniale idé sin første prøvetur.

22 meter lang testversion

Transit Elevated Bus eller TEB-1 kaldes testversionen, der lige nu testes i den kinesiske by Qinhuangdao i Hebei-provinsen i det nordlige Kina, vest for Beijing.

Billeder af testen viser tydeligt, at der er virkelig god plads i den 22 meter lange og 7,8 meter brede bus, der tårner over resten af trafikken med en højde på næsten fem meter.

I testversionen kan bussen transportere omkring 300 mennesker ad gangen. Men indtil videre kører den på specielle skinner, der er indlejret i en kun 300 meter lang testvej.

Testversionen har plads til 300 passagerer. Den endelige version skulle kunne bære omkring 1200. (Foto: China Stringer Network © Scanpix)

1200 passagerer af gangen

Når bussen kommer ud i den kinesiske trafik, er ideen, at bussen lader trafikken drøne afsted under sig mens den kører ved en fast hastighed på omkring 60 kilometer i timen.

Bussen stopper så ved stoppesteder i to meters højde, og passagererne står af - mens trafikken fortsætter nedenunder.

Til den tid mener designeren ifølge kinesiske medier, at bussen kan have over 1200 mennesker om bord.

Og måske endnu vigtigere: Bussen kan fortsætte nedad vejen, selvom bilerne holder i kø. Noget der er mere normen end undtagelsen i Kinas store byer.

Ifølge det kinesiske nyhedsbureay Xinhua News har bussen allerede tiltrukket sig opmærksomhed fra regeringerne i Brasilien, Frankrig, Indien og Indonesien.

Facebook
Twitter