Genmodificerede cyborg-guldsmede skal bestøve og overvåge

Biomedicinsk virksomhed vil gøre guldsmede til levende droner.

Sådan ser en guldsmed ud, når den er udstyret med en højteknologisk rygsæk, der kan styre dens flyvning. (Foto: Draper © Draper)

I fremtiden kommer insekter som guldsmede måske flyvende forbi med en højteknologisk rygsæk udstyret med solpaneler til at høste energi fra solen. De kan bestøve planter eller overvåge os.

Det biomedicinske firma Draper har udviklet en teknologi, der kan gøre en levende guldsmed til en drone.

Rygsækken har et integreret navigationssystem og ved hjælp af kommandoer fra rygsækken til guldsmedens nerveceller, kan man styre guldsmedens muskler og dens kurs, skriver nyhedssitet Engadget.

Den avancerede teknologi kan måske en dag også benyttes i mennesker.

Styrer via lysimpulser

Draper kalder projektet DragonflEye, og virksomheden får hjælp fra Howard Hughes Medical Institute (HHMI).

Forskere fra HHMI har fundet ud af gøre guldsmedens ’styretøj’ følsomt over for lys ved at genmodificere dem med gener, der findes i øjnene.

På den måde kan man – ifølge Draper - via lysimpulser styre insekterne.

Indtil videre er forskerne kun nået til første generation af ’styresystemet’, og det er først nu, at rygsækken skal testes på levende guldsmede.

Forskerne håber, at de gennem en minutiøs overvågning af flyvningen kan indsamle data fra navigationssystemet og ud fra dem udvikle en præcis algoritme for sporing og autonom navigation.

Bestøvning af planter

Hvis det lykkes, og teknologien er økonomisk overkommelig at tage i brug, kan man måske styre guldsmede under overvågningsopgaver eller bestøvning af planter.

Rygsækken er det springende punkt, og Draper tror, at teknologien også vil kunne bruges på andre insekter.

Bestøvning fra insekter er central for landbruget, og hvis man kan styre fx humlebier, så deres bestøvning bliver bedre, vil det kunne få stor økonomisk betydning.

Bruges på mennesker?

I en pressemeddelelse på Drapers hjemmeside fortæller projektleder og biomedicinsk ingeniør Jesse J. Wheeler, at man i forbindelse med projektet også har måttet udvikle fleksible, bøjelige optiske fibre - optoder - til at vinkle rundt om guldsmedens nervebaner.

De gør det muligt at målrette lysimpulserne til kun at påvirke de rette nerveceller uden at genere de tusindvis af andre omkringliggende.

- En dag kan de samme værktøjer bruges til medicinske behandlinger hos mennesker, hvilket vil resultere i mere effektive terapier med færre bivirkninger, mener Jesse J. Wheeler.