Gennembrud: Vaccine mod dengue-feber på vej

100 pct af frivillige vaccineret mod den frygtede dengue-feber er blevet kureret. Nu skal vaccinen testes i stor skala.

Gulfebermyggen (Aedes aegypti) spreder den frygtede dengue-feber i store dele af den tropiske verden. Nu er en vaccine måske endelig blevet fundet. (© auimeesri - Fotolia)

Dengue-feber er en potentielt dødelig sygdom, der spredes af den såkaldte gulfebermyg, Aedes aegypti, i Asien, Afrika, Stillehavet og Nord- og Sydamerika.

Sygdommen har nået pandemiske højder, med 300-400 millioner smittede om året. WHO anslår, at op mod 2,5 milliarder mennesker lever med risiko for at blive smittet med sygdommen, der har en fatalitetsrate på 1-5 procent.

Nu har forskere fra University of Vermonts Vaccine Testing Center angiveligt udviklet en effektiv vaccine, som er så lovende, at den bliver hastet igennem til det man kalder "fase 3" - kliniske forsøg i stor skala.

Forskningsgruppens seneste resultater er publiceret i Science Translational Medicine og er ifølge en række eksperter meget lovende.

- Det her er et kæmpe skridt fremad og noget der har været desperat brug for i 30 år, siger Duane Gubler fra Duke NUS Medical School i Singapore til Nature. Gubler har ikke selv bidraget til studiet.

Vaccine tilsyneladende uden bivirkninger

Grupper af frivillige blev enten vaccineret eller fik indsprøjtet placebo og blev så seks måneder senere udsat for en svækket udgave af dengue-feber, der udvikler infektion, men som giver minimale symptomer.

Resultaterne viste, at de vaccinerede blev beskyttet imod virusen, mens ingen af de frivillige, som kun havde fået placebo, blev beskyttet mod infektion.

Modtagerne af vaccinen udviklede tilsyneladende heller ikke nogen bivirkninger.

"Gammeldags" men solid forskning

Metoden er egentlig meget gammeldags, fordi den anses for at være alt for risikabel. Normalt kigger forskerne på antistoffer i blodet for lede efter immunisering.

Men efter at have søgt en løsning på denne måde i årtier uden held, tog forskerne fra UVM, John Hopkins og National Institute of Health mere drastiske metoder i brug.

- Det her er en robust metode, som viser at der er stor sandsynlighed for at denne ekstremt vigtige dengue-vaccine bliver en succes, siger direktøren for vaccinecenteret, Beth Kirkpatrick i en pressemeddelelse.

- Jeg takker alle medlemmer af University of Vermont og John Hopkins og National Institute of Healths dengue-hold for deres ekstremt hårde arbejde med at udvikle en vaccine gennem årene.

Vaccinen skal nu testes ekstensivt i marken i områder af verden hvor dengue-feberen hærger.

- Senere på måneden begynder vores team at teste vaccinen i Dhaka i Bangladesh, og store fase tre tests er allerede gået i gang i Brasilien, siger Kisten Pierce fra University of Vermont i en pressemeddelelse.