Geolog: Derfor kan vulkan på Bali være farlig

Sidst vulkanen Agung var i udbrud blev over 1000 mennesker dræbt - og hverken askesky eller lava var årsagen.

Vulkanen Agung (billedet) på Bali er en såkaldt stratovulkan. Stratovulkaner er kejleformet og oftes de mest eksplosive vulkaner. (Foto: MADE NAGI © Scanpix)

Op mod 100.000 mennesker er blevet beordret evakueret i en radius af ti km fra vulkanen Agung på øen Bali. Det sker efter et udbrud fra vulkanen i lørdags, og de lokale myndigheder frygter endnu et udbrud kan være på vej.

De ældre beboere på Bali vil måske også kunne huske sidste gang, at vulkanen Agung var i udbrud. Det var i 1963. Dengang blev over 1000 mennesker dræbt. Ifølge geolog og seniorforsker på GEUS Thomas Find Kokfelt er det svært at sige, hvilken vej det går med det igangværende udbrud.

- Vi har en askesky på 3 kilometers højde. Det lyder selvfølgelig af en del, men nogle af de store udbrud sender aske op i stratosfæren - altså over 40 km op. Men det kan udvikle sig hurtigt. Det er jo det med vulkaner, når tingene eksplodere, så sker det netop hurtigt, siger Thomas Find Kokfelt.

Forskerne måler vulkanudbrud på en skala fra 0 til 8, som hedder VEI-skalaen. Thomas Find Kokfelt mener, at vulkanudbruddet er på en toer på skalaen lige nu, mens at udbruddet i 1963 var en firer.

Glødende sky er ødelæggende

Udover i 1963 var vulkanen også i udbrud i 1843. Begge gange har såkaldte pyroklastiske strømme været det mest ødelæggende.

- Pyroklastisk strømme er en strøm af glødende materiale. På fransk hedder det 'nuée ardente', som betyder glødende sky. Den er måske 300-400 grader varmt, når den suser ned ad bjergsiden med hastigheder på over 200 km/t, siger Thomas Find Kokfelt.

Det var også det, som man oplevede ved Vesuvs udbrud i år 79 efter kristus, hvor Pompeji blev ødelagt. Her var det også en pyroklastisk strøm eller glødende sky, der dræbte befolkningen i byen.

- Lokalt er pyroklastisk strømme meget dræbende. Så det er det, man er bange for først og fremmest, siger Thomas Find Kokfelt.

Lyt til myndighederne

Vulkanudbruddet kan betyde både askesky og lava, men det er altså ikke det, som umiddelbart er det mest dræbende.

- Skrækscenariet er, at askesøjlen kollapser og skaber pyroklastiske strømme, som ryger ned af siden på vulkanen, siger Thomas Find Kokfelt.

Som situationen er nu, vurderer Thomas Find Kokfelt tingene til at være relativt fredelige. Dog vil han ikke sige for meget om, hvordan tingene udvikler sig, men nævner, at det kan gå stærkt med vulkaner.

- Jeg vil opfordre til at man følger de lokale myndigheders evakueringsplaner. Og hvis man er dernede som turist, så må man holde øje med, hvad der bliver meldt ud, siger Thomas Find Kokfelt.

Facebook
Twitter