Geologer: Vi har fundet et nyt kontinent

Geologibøgerne skal justeres, efter at geologer har opdaget det nye kontinent Zealandia.

Det nye kontinent, Zealandia, skulle ligge under New Zealand. (Foto: UniversalImagesGroup © This content is subject to copyright.)

Hidtil har kloden været delt op i syv kontinenter, men geologer fra New Zealand mener at have fundet et ottende kontinent, som de har døbt Zealandia.

Det skriver BBC.

Det nye kontinent har hidtil været set som en del af Oceanien, der består af Australien, New Zealand og en række Stillehavsøer. Men det er forkert, siger forskerne bag den videnskabelige artikel, der er blevet bragt i Geological Society of America's Journal.

De mener, at New Zealand ligger på sit eget kontinent.

Det bakkes op af Tod Earle Waight, professor i geologi ved Københavns Universitet, som dog påpeger, at Zealandia ikke er et helt almindeligt kontinent.

- Det er et kontinent, fordi det har en kontinentskorpe, er omgivet af vand og har sin egen geologiske historie. Men det er anderledes, fordi en stor del ligger under vandet, siger geologen, der forsker i perioden for 80 millioner år siden, hvor New Zealand blev adskilt fra Australien.

Hvad er et kontinent?

Et kontinent er en større landmasse, der ligger på sin egen kontinentplade og er afgrænset af vand.

Normalt taler man om syv verdensdele, men geologisk set, er der kun seks kontinenter, da Europa og Asien ikke er adskilt af vand.

De syv kontinenter er:

Europa, Asien, Afrika, Nordamerika, Sydamerika, Antarktis og Australien - og måske snart Zealandia.

Zealandia er derfor ikke et nyt begreb for Tod Earle Waight, der selv kommer fra New Zealand og har arbejdet sammen med flere af forfatterne bag den nye artikel.

- Det har været en del af den videnskabelige litteratur de seneste 10-15 år, men jeg er glad for, at det nu når ud i offentligheden, siger geologen fra Københavns Universitet.

Politisk og økonomisk betydning

Det nye kontinent er fem millioner kvadratkilometer, hvilket svarer til to tredjedele af Australien, men omkring 94 procent af kontinentet ligger under havoverfladen.

New Zealand og Ny Kaledonien er de eneste dele af kontinentet, som stikker op over havoverfladen.

Det er et kontinent, fordi det har en kontinentskorpe, er omgivet af vand og har sin egen geologiske historie. Men det er anderledes, fordi en stor del ligger under vandet

Tod Earle Waight, professor i geologi ved Københavns Universite

Men selvom det meste af kontinentet ligger under havet, kan det vise sig, at den nye opdagelse vil få betydning for retten til at fiske i farvandet mellem New Zealand og Australien. Normalt er det nemlig kanten af kontinentet, som afgrænser og afgør, hvem der har ret til et havområde.

- Det har for eksempel betydning for, hvem der har ret til at fiske i et område, og det er den samme diskussion omkring Grønland. Hvem har ret til havbunden, hvis der er olie, siger geolog Tod Earle Waight.

Forskerne bag artiklen vil nu forsøge at få Zealandia anerkendt som et kontinent, men det er uklart, hvordan det egentlig foregår.

- Så vidt jeg kan se, er der ikke nogen officiel geologisk komité, der beslutter, hvad der er et kontinent. Det handler mere om at få betegnelsen anerkendt af andre internationale geologer og få det skrevet i skolebøger og på verdenskort, siger Tod Earle Waight fra Københavns Universitet.