Geologiske kort afslører perfekte landingspladser på Mars

Nyt detaljeret kort over Mars viser også, at overfladen er ældre, end man hidtil har troet.

Det nye geologiske kort over Mars er den hidtil mest grundige præsentation af historikken omkring 'den røde planets' overflade. Kortet bliver omdrejningspunkt for de kommende års udforskning af planeten, oplyser USGS. (© USGS- US Geological Survey)

Når en bemandet Mars-mission om nogle år bliver sendt af sted mod Mars, har de formentlig udpeget den helt rette landingsplads ved hjælp af et nyt geologisk kort over Mars.

Kortet er netop offentliggjort af USGS, US Geological Survey - det vil sige USA's statslige forskningsinstitution for geologiske undersøgelser. Og det er den hidtil mest grundige præsentation af den 'røde planets' overflade, skriver USGS.

Kortet giver nyttig viden til forskerne, og det giver også oplysninger om, hvor det vil være oplagt at lande på Mars, der er den mest jordlignede planet i vores solsystem.

Centralt omdrejningspunkt fremover

Kortet bygger på mere end 16 års observationer og videnskabelige resultater fra fire rumfartøjer.

Og det vil være centralt for udforskningen af Mars i de kommende år.

- Resultaterne fra kortet vil gøre det muligt for forskerne at evaluere potentielle landingssteder for fremtidige Mars-missioner, der kan bidrage til at fremme forståelsen af planetens historie, siger USGS' fungerende direktør Suzette Kimball.

Overfladen er ældre endnu

USGS' kortlægningen viser, at Mars' overflade er ældre, end man tidligere har troet.

Tre gange så meget areal end tidligere kortlagt er dannet i den første store geologiske tidsperiode på Mars, Early Noachian Epoch, der strækker sig fra omkring 4,1 til omkring 3700 millioner år siden.

I den periode var overfladen meget udsat for meteorit-nedslag, udbredt erosion af Mars' overflade og formentlig meget overfladevand, oplyser USGS.

Kortet bekræfter også tidligere forskning, der tyder på, at Mars har været geologisk aktiv næsten frem til i dag.

Ændringer i klimaet på Mars med overfladevand, grundvand og is har formentlig skabt forskydninger, så klipperne er blevet dannet på Mars og efterfølgende eroderet.

Kortet giver grund til nye hypoteser

- Rumfartøjers udforskning af Mars i løbet af de sidste par årtier har forbedret vores forståelse af, hvilke geologiske materialer, begivenheder og processer, der har formet dens overflade, siger USGS-geologen Dr. Kenneth Tanaka.

Samtidig giver kortet ny information, der kan bruges til at generere og afprøve nye hypoteser, siger han.

Herunder kan du se en video fra USGS, hvor Mars roterer med de nye informationer om overfladen.

https://www.youtube.com/watch?v=quZMhSohIEU

FacebookTwitter