Gik du glip af den orange måne? Sådan så den ud

Astrofysiker Michael Linden-Vørnle kalder måneformørkelse smuk, men alt andet end blodrød.

  • Da den store fuldmåne gled gennem jordens skygge, blev den badet i et orange lys. Sådan her så den ud fra Caracas i Venezuela. (Foto: JUAN BARRETO © Scanpix)
  • Den orange måne rejser sig over bakkerne ved Solana Beach i Californien, USA. (Foto: Mike Blake © Scanpix)
  • De, der kom ud af sengen og lagde nakken bagover, fik sig et syn, de sjældent glemmer. (Foto: Adrees Latif © Scanpix)
  • I Boston, USA, var nogle taget ud for at sejle for at se den sjældne måne. (Foto: Scott Eisen © Scanpix)
  • Det usædvanlige sammenfald af en supermåne og månens passage gennem jordens skygge gav en fantastisk smuk og opsvulmet orange måne i en skyfri nat - eller aften som her i Boston, USA. (Foto: Scott Eisen © Scanpix)
  • Den opsvulmede måne set fra Nice i Sydfrankrig. (Foto: VALERY Hache © Scanpix)
  • I Rusland er børn krøbet ud af sengen for at se månen fra Poschupovo i Ryazan-regionen. (Foto: Maxim Shemetov © Scanpix)
  • Den store supermåne ses her over Brighton i det sydlige England. (Foto: Toby Melville © Scanpix)
  • En patruljerende betjent ved Wadi El-Rayan-søen sydvest for Kairo i Egypten. (Foto: AMR ABDALLAH DALSH © Scanpix)
  • Supermånen fanget over en minaret i ørkenen i Al Fayoum sydvest for Kairo i Egypten. (Foto: AMR ABDALLAH DALSH © Scanpix)
1 / 10

Danskere, der befandt sig udenfor natten til mandag, har langt de fleste steder haft et godt udsyn til måneformørkelsen.

- Det var været temmelig godt over det meste af landet. Enkelte steder har vi haft nogle drivende skyer - for eksempel ved Esbjerg og Varde, siger Mogens Rønnebæk, der er meteorolog ved DMI, til Ritzau.

Der har været tågebanker, men ikke værre, at man har kunnet se igennem tågen, vurderer han.

- Det var meget smukt

En af de personer, der ikke tilbragte natten i sengen, er astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra DTU Space.

- Her i Hvidovre, hvor jeg er, var det klart vejr. Det var en meget mørk formørkelse med en antydning af orange. Det var meget smukt, siger han til Ritzau.

Formørkelsen begyndte klokken 3.07. Den mest interessante del, den totale fase af måneformørkelsen, begyndte klokken 4.11 (i København). Da stod Månen omtrent 20 grader over horisonten mod sydvest.

Det blev aldrig en blodmåne

Forud for supermånen, som den er blevet kaldt på grund af formørkelsens sammenfald med fuldmånen, er den også blevet kaldt blodmåne.

- Men det var ikke en såkaldt blodmåne, som den var blevet solgt som. Det har givet folk et indtryk af, at man kunne forvente en meget, meget rød måne, hvilket var forkert, siger astrofysiker Michael Linden-Vørnle.

- Folk, der har fået det indtryk, vil nok føle sig en lille smule snydt. En måneformørkelse kan komme i alle farver og nuancer - lige fra lysende orange til en nyskoldet pattegris. Men det kommer an på mange ting, og det er ikke let præcis at forudsige, siger han til Ritzau.

Gled gennem jordens skygge

Det er Jordens skygge, der forårsager totale måneformørkelser.

Når fuldmånen glider gennem jordskyggen, bliver den badet i et orange eller kobberrødt lys.

Det skyldes, at Jordens atmosfære afbøjer og filtrerer solens lys og kun slipper den røde del af lysstrålerne igennem, så de rammer Månen.

/ritzau/

Facebook
Twitter