Givskud Zoo åbner stor udstilling om dinosaurernes æra

- og tilbyder en 300 meters vandring gennem knap 200 millioner års historie.

Argentinosaurus er i Givskud Zoos udgave godt 40 meter fra snude til halespids. Man kender ikke dens nøjagtige størrelse men ud fra fund af ryghvirvler på 1.67 meter, ved man at den var enorm. (Foto: Martin Kunzendorf © dr)

I meget bred forstand, har mennesket, som vi nogenlunde kender det i dag, haft sin gang på vor 4,6 milliarder år gamle klode i 100.000 år. Det er nogenlunde ingenting, sammenlignet med de knap 200 millioner år, hvor dinosaurerne huserede på Jorden, gennem tre geologiske perioder. Når Givskud Zoo lørdag slår dørene op til årets sæson, er der samtidig premiere på en helt ny udstilling, hvor man over blot 300 meter kan vandre gennem Trias-, Jura- og Kridt-tiden og tage datidens levende kæmper i nærsyn. Primært dinosaurer fra de to sidste perioder. DR Viden gik turen med Givskuds biolog Kim Skalborg Simonsen, mens de sidste forberedelser blev gjort.

Vil skabe fascination for variationen af liv

Og selvom fortidsøglerne blot er støbt i plastik og, for de flestes vedkommende, er ganske lydløse og stillestående, gør udstillingen alligevel hurtigt indtryk. Hvilket er hele pointen, fortæller biologen:

- Vores klare formål med udstillingen er, at skabe en fascination af naturen. Og jeg tror de fleste vil kunne blive enige om, at dinosaurer er fascinerende, siger han.

- Udstillingen er et fantastisk håndtag til at skabe fascinationen og vise variationen af hvad livet kan præstere. At det vi ser nu, er et øjebliksbillede, men at der har været et hav af forskellige former for liv her på Jorden. Et hav af forskellige arter, siger Kim Skalborg Simonsen.

40 meter lang planteæder fra Argentina

Og når man vandrer af sted i udstillingen, kommer det gang på gang bag på en, hvor store fortidskæmperne var. Udstillingens største – en Argentinosaurus, som kandiderer til at være den størst kendte dinosaur overhovedet – folder sig ud i hele 40 meters længde fra snude til halespids.

Kim Skalborg Simonsen er biolog i Givskud Zoo (Foto: Martin Kunzendorf © dr)

Det gør indtryk at en enkelt tand fra den så kendte rovdinosaur Tyrannosaurus rex var 18 centimeter og nåede helt op på 30 cm, hvis man medregner roden.

- Det er ærefrygtindgydende i sig selv, siger Kim Skalborg Simonsen.

Giver perspektiv til nutidens masseudryddelse

De første dinosaurer dukkede op på kloden for ca. 240 millioner år siden og man regner med at de uddøde for omkring 65 millioner år siden. - At arter opstår og uddør, er en øjenåbner for nogen, siger han. - Og nogen gange går det altså rigtig stærkt. Det kan vi se med dinosaurerne, der lige pludselig var væk igen.

- Det der så er rigtig skræmmende og det som de færreste er klar over er, at vi er i gang med en masseudryddelse lige nu, siger biologen.

- I forhold til den korte tid vi har været på Jorden, er der ekstremt mange arter der er forsvundet på grund af os, fortæller han.

- Vi har muligheden for at bruge dinosaurerne som håndtag til at snakke om at det her sker lige nu. Og at det er vi mennesker som er hovedårsagen til det.

Uddøde ikke fra den ene dag til den anden

Modsat af hvad nogen måske tror, forsvandt dinosaurerne ikke fra den ene dag til den anden, fortæller Kim Skalborg Simonsen. - Vi snakker stadig en lang tidsperiode på måske 100.000 år, siger han.

Og der er vi mennesker i gang med at lave en udryddelse, der måske går lige så hurtigt eller hurtigere, påpeger han og nævner mammutter, uldhårede næsehorn og mastodonter, som eksempler på dyr, der for længst er væk og sandsynligvis på grund af mennesket.

Et andet eksempel er geirfuglen, der har levet i millioner af år, men som forsvandt for blot 200 år siden, mens de fleste af verdens padder i øjeblikket er i krise på grund af en svamp, der nok var kommet uden os, men som vi har formået at sprede til alle kontinenter.

Model af en stegosaurus i Givskud Zoo. Man kan kun gisne om hvad den brugte sine store trekantede rygplader til. Til gengæld ved man at den blot havde en hjerne på størrelse med en valnød. (Foto: Martin Kunzendorf © dr)

Men i første omgang handler udstillingen om godt og grundigt at lade sig dupere over hvordan en Diplodicus-hun forsvarer sine unger overfor en glubsk Ceratosaurus, at hendes forfader Plateosaurus havde sin gang på bl.a. Grønland for 220 millioner år siden og unde sig selv at gruble over hvad pokker øglen med tag – Stegosaurus – brugte sin enorme trekantede rygplader til, da den huserede i Jura tiden for 150 millioner år siden.

Givskud Zoo og dermed også dinosaurudstillingen åbner for forårssæsonen lørdag 28. marts.

FacebookTwitter